Nem lesz általános helyettese az ombudsmannak

Vágólapra másolva!
Létrehoznák a jövő nemzedéke ombudsman posztját, ezért a jövőben nem lenne általános helyettese az országgyűlési biztosnak. A változásról a jövő héten szavaz az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Hétfőn dönt az általános ombudsmanhelyettes posztjának megszüntetéséről az Országgyűlés - jelentette be Szili Katalin házelnök csütörtökön a házbizottság ülése után. A javaslat szerint az általános ombudsmanhelyettesi tisztséget július 2-val véglegesen megszüntetnék, hogy létrehozhassák a jövő nemzedéke ombudsman posztját - tette hozzá.

A jövő nemzedéke ombudsmanról szóló törvénytervezetet hét évvel ezelőtt Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el, és Szili Katalin, illetve Hegyi Gyula szocialista képviselő (jelenleg európai parlamenti képviselő) terjesztette az Országgyűlés elé önálló indítványként. 2005 végére a szakbizottságok továbbították a plenáris üléshez, de végül nem szavaztak róla, mert időközben lejárt a törvényhozás megbízatása. Azóta több ötpárti, illetve civil egyeztetésre is sor került.

Szili Katalin a házbizottsági ülésen ismertette: a jövő héten három nap tartanak ülést, hét törvényjavaslat is sürgősséggel kerül a parlament elé. Így az oktatási reform második szakaszának intézkedéseiről, illetve két egészségügyi törvénymódosítási javaslatról is szavaznak. A kormány sürgős tárgyalást kért arról a törvényjavaslatról is, amely módosítaná a polgármesterek és a helyi önkormányzati képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó szabályokat.