Bizottsággal vizsgáltatná a kormánynegyedet a Fidesz

Vágólapra másolva!
A kormányzati negyed beruházását vizsgáló eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz. Ellenzéki politikusok korábban a Legfőbb Ügyészséghez fordultak a leendő kormányzati épületek ügyében.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elképzelései szerint az eseti bizottság ellenőrizné a beruházás előkészítésére és megvalósítására tett kormányzati döntéseket, megvizsgálná a kormányzati negyed célszerűségét és az alkalmazott pénzügyi-finanszírozási-jogi konstrukciókat. Emellett az új bizottság felügyelné a projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat és szerződéseket, valamint figyelemmel kísérné a régi kormányzati épületek hasznosítását is - mondta sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András.

A politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy szerintük a kormányzati negyed olyan összetett finanszírozást igénylő projekt, hogy szükség van az előkészítés és a megvalósítás szakmai-pénzügyi-gazdasági kontrolljára. Kérdésre válaszolva elmondta: javaslatuk szerint a tíztagú bizottság elnökét a Fidesz, alelnökeit a kormánypártok delegálnák. A Fidesz így három, az MSZP négy, a KDNP, az SZDSZ, valamint az MDF pedig egy-egy képviselővel venne részt a munkában, díjazás nélkül.

Képviselőtársa, Balsai István emlékeztetett arra, hogy Cser-Palkovicssal nemrégiben a Legfőbb Ügyészséghez is fordultak a kormányzati negyed ügyében, de még várják a hivatal válaszát. Az ügyészségi beadványt a két politikus korábban azzal indokolta, hogy szerintük a beruházás a "Gyurcsány-Szilvásy páros újabb nagy ingatlanbiznisze lehet", mert az előkészítésben olyan emberek vesznek részt, akik kötődnek vagy kötődtek a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Altus Rt.-hez. Az ellenzéki képviselők beadványukban a hűtlen kezelés lehetőségét sem zárták ki a beruházás kapcsán.

Cser-Palkovics András közölte: a kormányzati negyed számvevőszéki vizsgálatát is kezdeményezték, de az erre vonatkozó javaslatukat hónapok óta nem veszi napirendre az Országgyűlés kormánypárti többsége.

A kormányszóvivői iroda MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz által kezdeményezett eseti bizottság kisebb garanciát jelent a már eddig is működő, a kormányzati negyed előkészítésének minden korábbinál nagyobb átláthatóságát és tisztaságát garantáló megoldáshoz képest.