Bécsnek szóló keménykedéssel nyit Fodor

Vágólapra másolva!
Ausztria vonassa vissza annak a jennersdorfi bőrgyárnak a vízjogi engedélyét, amely felelős a Rába hat éve tartó habzásáért - szólította fel intézkedésre a szomszédos országot Fodor Gábor új környezetvédelmi miniszter. A pár napja hivatalba lépett tárcavezető azt mondta, vége "a jó szándékú türelemnek".
Vágólapra másolva!

A Rába szennyezésének megszüntetése érdekében Magyarország azt kéri Ausztriától, hogy a burgenlandi tartomány illetékes hatóságával vonassa vissza a habzás miatt részben felelős jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét - jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Budapesten. "Elfogyott a jó szándékú türelmünk" - mondta a miniszter a hat éve tartó problémára utalva. A kérés nyomatékosítása érdekében Magyarország az Európai Bizottsághoz is fordul.

Magyarország korábban május elsejéig adott határidőt az ausztriai Jennersdorfban található Boxmark cipőgyárnak, hogy megállítsa azt a szennyeződést, amely a Rába habzását okozza. A folyó magyarországi szakasza azonban a határidő lejárta után is habzott. Egy nappal hivatalba lépése után Fodor Gábor kijelentette: Magyarország a leghatározottabban fog fellépni azért, hogy a folyó vízminősége javuljon. Keddtől csütörtökig ülésezett a két ország szakértőiből álló Osztrák-Magyar Határvízi Bizottság, amely tárgyalta a bőrgyár engedélye visszavonásának kezdeményezését.

"Ez nem egy olyan probléma, amit a jövő héten meg lehet oldani" - mondta az [origo]-nak Johann Wiedner, a stájerországi tartományi kormányzat illetékes osztályvezetője a Rába habzásáról a múlt héten, már a május 1-i határidő letelte után. Wiedner elismerte, hogy a bőrgyárak okozzák a habzást, de szerinte az csak alacsony vízállás esetén és csak a szentgotthárdi duzzasztónál jelentkezik.

Arra is emlékeztetett, hogy a Bécsi Egyetem már kidolgozott egy módszert a szennyezés kiszűrésére, de annak alkalmazásához további vizsgálatokra van szükség, és az uniós szabályozást is módosítani kell. Jelenleg ugyanis semmilyen határérték nincs a habzást okozó naftalin-szulfátokra.

[origo]/MTI