Most már elengedik nyugdíjba Gergényit

Vágólapra másolva!
A rendőrségi törvény tervezett módosításának nincs köze Gergényi Péter távozásához, a budapesti rendőrfőkapitány azért távozik csak most, mert a zavargások idejére a kormányoldal marasztalta. A Fidesz szerint ők nem szabták feltételül Gergényi távozását, de azért örülnek neki.
Vágólapra másolva!

Mind a kormány, mind az ellenzék részéről cáfolták szerdán, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány távozása lenne a feltétele annak, hogy a Fidesz megszavazza a rendőrségi törvény tervezett módosítását. Gergényi távozásáról kedden számolt be az MTI, és a távirati iroda írta azt is, hogy az ellenzék csak a főkapitány távozása esetén szavazná meg a kétharmados törvényjavaslatot.

"A Fidesz sok fajta feltételt szabott, de a főkapitány távozása nem volt közte" - mondta az [origo]-nak Gál Zoltán, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista tagja. Gál szerint Gergényi egy korábbi megegyezés alapján távozik most: a kormánypártok addig marasztalták, amíg le nem csillapodnak az indulatok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédének kiszivárogtatása után. Gál csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében némileg módosította kijelentését, mert szerinte az [origo] féreértelmezte szavait. Azt írta, ő "mindössze nem zárta ki egy megállapodás meglétét" a kormány és a rendőrkapitány között.

Gergényi Péter - akit az ellenzék és jogvédő szervezetek is bíráltak az őszi zavargások során elkövetett rendőri túlkapások miatt - tavaly novemberben már benyújtotta nyugdíjazási kérelmét, azt azonban Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem írta alá, miután Gyurcsány Ferenc közölte, nem támogatja a főkapitány visszavonulását.

A honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke, Lázár János is cáfolta, hogy pártja a főkapitány menesztését szabta volna feltételül. Lázár azt mondta, pozitív fejleménynek tartják ugyan Gergényi távozását, de ez nem volt feltétel a rendőrségi törvényről folytatott egyeztetéseken. A fideszes politikus szerint ugyanakkor a "bukott főkapitány" távozása meggyorsíthatja a tárgyalásokat.

Kovács Áron