A koalíció egységét bizonygatták Demszkyék

Vágólapra másolva!
Nincs ellentét a fővárost irányító MSZP- és SZDSZ-frakció között - bizonygatták a két párt vezetői szerdán, miután véget ért koalíciós tanácskozásuk. A két párt közötti egyeztetésre azért volt szükség, mert az április végi fővárosi közgyűlés munkája gyakorlatilag kudarcba fulladt a szocialisták és a liberálisok viszálya miatt.
Vágólapra másolva!

Alapvetően eredményesnek tartják eddigi koalíciós együttműködésüket a fővárost irányító kormánypártok - hangzott el szerdán az MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztető tanácsának ülését követő tájékoztatón. A jövőben azonban az eddiginél is jobb egyeztetési mechanizmusra törekszik a két párt a városfejlesztési programjuk megvalósítása érdekében.

A program minden pontjának személyes felelősei lesznek a két frakcióban, Demszky Gábor beszámolt arról, hogy a liberálisok már ki is jelölték a felelősöket. A koalíció egysége, békéje érdekében ezután csak olyan előterjesztés kerül a közgyűlés napirendjére, amelyben mindkét frakció egyetért.

Áprilisban összevesztek

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy az április 26-ai Fővárosi Közgyűlésből valóságos cirkusz lett. Előbb kivonultak a Fidesz és a KDNP képviselői, mert a koalíciós pártok addig szavaztak a napirendről, amíg nekik tetsző döntés nem született, utána pedig összeveszett a két koalíciós párt. Steiner Pál frakcióvezető ugyanis bejelentette, hogy a szocialisták csak olyan témákkal hajlandók aznap foglalkozni, amelyek az önkormányzat működéséhez elengedhetetlenek, így több fővárosi kórház összevonásáról nem tárgyalták volna.

Hírügynökségi értesülések szerint az MSZP-sek valójában azt sérelmezték, hogy az SZDSZ-nek nem tetszik Havas Szófia egészségügyi tanácsnok ténykedése. A szocialisták bejelentése után azonban nem sikerült érvényesen elfogadni a napirendet: a 24 MSZP- és a 10 SZDSZ-képviselő rendre eltérően voksolt - vagy nem vett részt a szavazásban -, emiatt egyszer sem volt meg a határozatképességhez szükséges 34 szavazat. Végül abban állapodtak meg, hogy egyeztetésre van szükség a kormánypártok között.

A koalíciós egyeztető tanács nem foglalkozott személyi kérdésekkel, így a Havas Szófia (MSZP) egészségügyi tanácsnokot érintő ügyekkel sem. Nem tárgyaltak a főpolgármesteri hivatal átszervezéséről sem.