A Fidesz szerint a parlament is a Nabuccót akarja

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatban az Országgyűlés felülbírálta a miniszterelnök álláspontját. Az MSZP-s képviselők is megszavazták ugyanis, hogy a parlament tárgysorozatba vegye az ezzel kapcsolatos fideszes javaslatot. Ez arra szólítaná fel a kormányt, hogy kötelezze el magát az uniós Nabucco-gázvezeték megépítése mellett. Az MSZP szerint a Fidesznek nincs igaza.
Vágólapra másolva!

Az gázvezetékek körüli vita márciusban lángolt fel, amikor a nemzetközi sajtóban arról cikkeztek: Magyarország az orosz gázvezeték tervét (Kék áramlat) választotta az uniós projekttel (Nabucco) szemben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eddig visszautasította azokat az állításokat, hogy ő kardoskodna az orosz terv mellett.

Hangsúlyozta, az ő dolga, hogy biztosítsa Magyarország gázellátását a jövőben. A külföldi lapok azonban nem alap nélkül dobták be a témát: Gyurcsány Ferenc az Internationa Herald Tribune-nak azt nyilatkozta, a Nabucco csak egy álom, miközben Magyarországnak gázra van szüksége.

Kedden Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke nyilatkozott úgy, hogy az Országgyűlés máshogy gondolkodik a gázvezetékekkel kapcsolatban, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt azzal indokolta, hogy hétfőn a Ház 309 igen, 4 nem és 16 tartózkodás mellett támogatta a Nabuccóról szóló fideszes javaslat tárgysorozatba vételét, amelyet korábban az Országgyűlés gazdasági bizottsága elutasított.

A határozati javaslat szerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy "a Magyarország és Európa kiszolgáltatottságát fokozó, a közös európai projektekkel ellentétes egyéni különalkuk helyett az Európai Unió formálódó közös energiapolitikájának keretében keressen megoldást hazánk energiabiztonságára", és "ennek szellemében egyértelműen kötelezze el magát (...) az Európai Unió által stratégiai projektként megjelölt Nabucco földgázvezeték megépítése mellett".

Németh Zsolt szerint az indítvány megszavazásának hátterében a kormány eddigi magatartását érő komoly nemzetközi kritikák állhatnak. A politikus úgy vélte: a tárgysorozatba vétel azt jelenti, hogy érdemes volt a Fidesznek ebben az ügyben határozottan fellépni, "de tovább kell menni ezen az úton", főként, mert Göncz Kinga külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy korainak tartja az elköteleződést a Nabucco gázvezeték mellett.

"Politikai habverés"

Az MSZP részéről Podolák György, az energia-bizottság elnöke reagált Németh Zsolt szavaira. Szerinte a Fidesz téves következtetést vont le a hétfői országgyűlési határozatból, azt ugyanis csak tárgysorozatba vette, de nem tűzte napirendre az országgyűlés. "A Fidesz csak politikai habverésre használja ki a Nabuccót, de ténylegesen tenni érte nem akar" - fogalmazott a politikus.

"Nem igaz, hogy a döntés felülbírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök álláspontját a Nabucco gázvezeték szükségességével kapcsolatban. A szocialista frakció és Gyurcsány Ferenc folyamatosan azonos állásponton volt: Magyarország gázellátását diverzifikálni szükséges" - tette hozzá a képviselő. Szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több energiavezeték haladjon át rajta.

MTI/[origo]