Országszerte rombolt az éjjeli vihar

Vágólapra másolva!
Fák dőltek ki, tüzeket gyújtottak a villámcsapások, utcákat árasztott el a víz az éjszakai viharban. 450 esetben volt szükség a tűzoltók beavatkozására, de senki sem sérült meg. A károk pontos felmérése hétfőig elhúzódhat.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggelig mintegy 450 alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására az éjszakai vihar miatt - közölte a távirati irodával Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szombat délutántól vasárnap kora hajnalig jelentős mennyiségű csapadék hullott Magyarországon. Valamennyi megyében és a fővárosban is esett, ezért szükség volt arra, hogy a tűzoltók szivattyúzzanak és felszámolják a viharkárokat.

A legtöbb esemény három - Baranya, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron - megyére, ezen belül Pécs, Siklós, Mohács és Komló, Kecskemét és Győr településekre összpontosult. Kecskeméten jég esett, a felszínen átmenetileg összefüggő jégtakaró alakult ki. Szemtanúk beszámolói szerint diónál is nagyobb jégdarabok hullottak az égből.

A szóvivő elmondta, hogy a lakosság kitelepítésére sehol nem volt szükség. Olyan káresetről sem volt tudomása, amely miatt lakossági vagy önkormányzati épület nem tudná a funkcióját betölteni. A károk pontos felmérése áthúzódik vasárnapra, illetve hétfőre. Vihar okozta személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főként a megyeközpontokban okozott gondot, hogy a csatornarendszer nem tudta a nagy mennyiségű csapadékvizet elvezetni, ezért az utcákat is elöntötte az eső, pincék, aluljárók kerültek víz alá. Baranya megyében fák dőltek ki a szél miatt. Röszkén villám csapott be egy lakóház tetejébe, a tűzoltók a tüzet eloltották, a tetőt lefóliázták. A házban lakó három fős családot nem kellett kimenekíteni. Orosházán hajnalban villámcsapás meggyújtott ezer darab szalmabálát. A tűz egy közeli tanyát veszélyeztetett, de a tűzoltók időben eloltották.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) kezdte el a vihar során keletkezett szemét elszállítását. Takarító és szállító járművekkel folyamatosan tisztítják vasárnap a budapesti utcákat, elsősorban a leginkább érintett budai városrészeket. A munkálatokat várhatóan vasárnap éjszaka és hétfőn is folytatják.