Pest megye elválna a fővárostól

Vágólapra másolva!
A költségvetési megszorítások miatt működőképességüket féltik a megyék, ezért az Alkotmánybíróságtól remélnek segítséget. Pest megye a fővárostól független régióként szerezne többletforrásokat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróságtól vár segítséget - a 19 megyei önkormányzat nevében - a fideszes többségű Fejér Megyei Közgyűlés. Beadványában kéri, a testület semmisítse meg a költségvetési törvénynek a megyei önkormányzatok finanszírozásáról szóló passzusait. Az előterjesztő Gombaszöginé Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: az állami források drasztikus csökkentése miatt a megyék képtelenek ellátni a feladataikat.

A jobboldali képviselők azzal érvelnek, hogy az idén a megyéknek juttatott összes állami támogatás kilenc százalékkal - 10,3 milliárd forinttal - csökkent. A Fejér megyei szocialista frakció tagjai nem vettek részt a beadványról szóló szavazásban. Szerintük az politikai indíttatású, hemzseg a kormányellenes nyelvi fordulatoktól.

Pest megye a fővárostól leválva önálló régió létrehozását szorgalmazza. Szűcs Lajos fideszes elnök szerint a válással a megye 160-180 milliárd forinttal több uniós támogatáshoz juthatna 2013-ig. Az uniós forrásokat ugyanis a GDP-hez viszonyított arányban osztják szét, és e szerint a gazdagabb Budapestnél a szegényebb kategóriába tartozó Pest megye önállóan indulva több pénzhez juthat a felzárkóztatás elősegítésére.

Budapestnek jelenleg 1,6 milliós a lélekszáma, Pest megyében 1,3 millióan laknak. A fővárosban az egy főre eső GDP több mint a kétszerese az országos átlagnak, míg a megye az átlag alatt teljesít. Ez azt jelenti, hogy régió együttesen jogosult az uniós strukturális támogatásokra, de Budapest önállóan már egyetlen fillért sem kaphat - írja a lap.

Ha ugyanis egy régióban a GDP fajlagos összege meghaladja az uniós átlag 75 százalékát, már csak korlátozottan lehet a térségi felzárkóztatási programok kedvezményezettje. Száz százalék fölött nem jár semmi. A főváros 125 százaléknál jár, ami körülbelül a németországi átlagnak felel meg.