Szekeres a Nabucco gázvezetéket választaná

Vágólapra másolva!
Washingtonban finomította tovább a kormányfő nagy vihart kavart, gázvezetékekkel kapcsolatos kijelentéseit Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Szerinte "ha lehet és kell", Magyarország az európai Nabucco-tervet választja, mert érdeke, hogy ne függjön egyetlen forrástól.
Vágólapra másolva!

"Ha lehet és kell, Magyarország a Nabuccót választja, hiszen ez a közös európai energiapolitikai megoldást jelenti" - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter washingtoni látogatása végén, magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján. Az Európai Unió által tervezett, a kontinenst a kaukázusi térséggel összekötő Nabucco gázvezeték riválisa az orosz Gazprom Kék Áramlat nevű vezetéke lenne.

Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy lapinterjúban álomnak minősítette a Nabuccót, és ezt a nyugati sajtó úgy értelmezte, Magyarország kihátrál a közös európai energiapolitika mögül, és különalkut köt Oroszországgal. Utóbb a kormányfő úgy finomította kijelentését, hogy azt mondta, Magyarországnak mindkét gázvezeték-terv érdekében áll.

Szekeres Imre most Washingtonban azt mondta: még nyitott kérdés, hogy mindkét megoldásra van-e lehetőség, és nem mindegy, "milyen gázt használ fel a két csővezeték". Mint mondta, "választani pedig akkor kell, ha csak egyikre vagy másikra van lehetőségünk".

Szekeres szerint Magyarország arra törekszik, hogy ne függjön az energiaszolgáltatás tekintetében senkitől, az energiahordozók beszerzését diverzifikálja, és "ha választani lehet és választani kell, akkor olyan megoldásokat válasszon, amelyek a közös európai energiaszolgáltatást és -biztonságot garantálják, ebben az esetben a Nabuccót".

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az amerikaiak üdvözölték azt a magyar álláspontot, hogy Magyarország nem akar egyoldalú függőséget és "természetesen, ha van mód választásra, akkor a közös európai energiapolitikai megoldást fogjuk választani". A honvédelmi miniszter - mint a magyar sajtó képviselőinek elmondta - azt is világossá tette, hogy Magyarország energiapolitikai törekvése megalapozott, bírja a kormány és a parlamenti pártok teljes támogatását.

[origo]/MTI