Haladékot kapott a szigligeti nyárfasor

Vágólapra másolva!
A helyi lakosok tiltakozása miatt nem tudta kivágni a munkával megbízott vállalkozó a szigligeti nyárfákat. A közútkezelő szerint sürgős lenne a kivágás, mert az öreg fák balesetveszélyesek. A tiltakozók szerint azonban a fasor a balatoni tájkép nélkülözhetetlen része.
Vágólapra másolva!

Elhalasztották egy héttel egy, részben kivágásra ítélt nyárfasor ritkítását a Balaton-parti Szigligetnél, miután húsz helyi lakos szerdán a helyszínen tiltakozott a fák kivágása ellen. Pozsgay Attila, a fakivágással megbízott vállalkozó balesetveszélyre hivatkozva nem fogott hozzá a munkához: nem lehetett a fák kivágását úgy megkezdeni, hogy azokat emberek veszik körül - mondta a távirati irodának.

A vállalkozónak a mintegy kétszáz fa közül 64 kivágását kellett volna megkezdenie, mert a Veszprám Megyei Közútkezelő Kht. szerint a nyárfasorban sok az elöregedett, korhadt fa, ami komoly balesetveszélyt jelent. Vörös Gyula, a kht. igazgatója az MTI-nek azt mondta, "nagyon nem örülnek a halasztásnak", mert a cégnek kell vállalnia a felelősséget az esetleges balesetek miatt. Vörös Gyula szerint a vágás befejezését követően azonnal meg is kezdik a fák pótlását, azaz újak ültetését.

Pozsgay Attila szerint a helybeli lakosok és az üdülőtulajdonosok közül is többen egyetértenek már abban, hogy a fák közül valóban sokat ki kell vágni, mert veszélyesek, és egy vihar esetén könnyen kidőlhetnek, de megállapodott a helyi üdülőegyesület jelen lévő tagjaival abban, hogy az általuk felkért szakértő is megvizsgálhatja a fákat. Szerinte az új szakértő is azt fogja megerősíteni, hogy a fasorból legalább 60-70 fát ki kell vágni, és akkor a kedélyek lecsillapodnak, és hétfőn nyugodtan megkezdődhet az április végéig tartó munka.

A szigligeti jegenyesor a balatoni tájkép nélkülözhetetlen része, az egyik legjellegzetesebb és legértékesebb fasor a Balaton körül - mondta kedden az InfoRádiónak Lányi András, a fakivágást ellenző Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja. Lányi szerint nem bizonyított, hogy a szigligeti fák veszélyesek a közlekedés biztonságára. Lányi András szerint elképzelhető, hogy egy tavaly kidőlt fa ad indokot a fasor kiirtására.

Kovács Béla, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője korábban az MTI-nek elmondta: március elején adták ki a fák kivágáshoz az engedélyt, azzal a kikötéssel, hogy még a vegetációs időn kívül el kell végezni a munkát, és a fák pótlásáról még idén gondoskodnia kell a közútkezelő kht.-nak.

[origo]/MTI