Állatkínzásért ítéltek el egy kutyatenyésztőt

Vágólapra másolva!
Jogerősen tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a bíróság egy soproni állattenyésztőt, aki öröklődő betegségben szenvedő kutyákat szaporított, és kétszáznál több kutyát tartott méltatlan körülmények között. A telepen tengődött kutyákat a bíróság elkobozta, és menhelyeken helyezte el.
Vágólapra másolva!

Állatkínzás vétsége miatt jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélt szerdán a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság egy soproni férfit. Őrsi András megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit azzal, hogy kétszáznál több kutyát tartott méltatlan körülmények között a város külterületén, s öröklődő betegségben szenvedő kutyákat szaporított. Az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette az eljáró bíró tanácsa. Ezzel helybenhagyta a soproni bíróság elsőfokú határozatát a megyei bíróság.

A bányamérnök végzettségű, szobrász-kőfaragóként is dolgozó nyugdíjas férfi fajtanemesítéssel foglalkozott, a cifra mudi fajtájú kutyáknak változatos színű utódait szerette volna kitenyészteni. A szaporítás során albínó és egyéb géneket hordozó kutyákat is alkalmazott. Az így létrejött utódok öröklött és vele született szervi károsodásokat szenvedhetnek szakértők szerint.

A Soproni Városi Bíróság első fokon megállapította: a vádlott az engedély nélküli tenyésztéssel és a kutyák nem megfelelő körülmények közötti tartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit. Ezért a férfit tíz hónapi fogházbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette. A telepen tengődő kutyákat elkobozta, és menhelyeken helyezte el.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője megfellebbezte. A másodfokú eljárásban pedig felmentésért vagy pedig az ítélet hatályon kívül helyezéséért folyamodtak. A másodfokú eljárásban az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta. A megyei bíróság minden vonatkozásban elfogadta a soproni bíróság határozatát.

Az eljáró tanács elnöke elmondta: a hatósági ellenőrzések és a szakértői szemlék egyaránt bizonyították, hogy a kutyákat nem megfelelő módon tartotta a tulajdonos. A tudományos kutatásként feltüntetett szaporításhoz hiányzott a végzettsége és az engedélye is. Öröklődő betegségben szenvedő állatok nem tudományos célú szaporítása pedig állatkínzásnak minősül.