Kivizsgálják a kanizsai rákos megbetegedéseket

Vágólapra másolva!
Egy nagykanizsai épületben sorozatos daganatos megbetegedések történtek az elmúlt húsz évben, és jelenleg is három új beteget regisztráltak, akik ott vannak - állítja a helyi háziorvos. Az önkormányzat az épület átvizsgálását kéri, hogy kiderüljön: lehet-e mindezért felelős a házba beépített azbeszt vagy a közeli transzformátorház elektromágneses sugárzása.
Vágólapra másolva!

Nagykanizsán, a Platán sor nyolcas számú házában az elmúlt húsz évben tizenketten haltak meg rákban, és három újabb betegnél regisztráltak rákos megbetegedést - mondta az ügyről Gróf Ildikó, a helyi háziorvos. A transzformátorház fölötti ötös és négyes lépcsőház 16 lakásában szerinte nagyobb százalékban kaptak rákot a lakók - főként 70 év feletti idősek. Ez idő alatt viszont az épülettömbhöz tartozó három másik lépcsőház összesen 36 lakásában csak egy daganatos megbetegedés történt.

A nagykanizsai jegyző, Kelemen Marcel közölte: az önkormányzat kezdeményezi a - magántulajdonú - ház teljes körű vizsgálatát. Az ÁNTSZ-t, a Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Intézetet és az áramszolgáltatót keresik fel annak kiderítésére, hogy okozhatott-e egészségkárosodást az 50 herzes mágneses tér vagy a negyven évvel ezelőtti építkezés során használt építőanyag: az azbeszt, bizonyos festékfajták vagy nehézfémek.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. közleményt adott ki ezzel kapcsolatban. E szerint a nagyfeszültségű elektromos berendezések nem károsítják az egészséget, legalábbis ezt nem támasztják alá tudományos megfigyelések. Egy kutatócsoport vizsgálata szerint a transzformátorállomásokban az elektromágneses sugárzás értéke a megengedett egészségügyi határértékeken belül volt, de a lakosság feltételezései miatt újabb vizsgálatokat végeznek.

A nagykanizsai esethez hasonló gyanú merült fel 2004-ben a Baranya megyei Kővágószőlősön. A helyi háziorvos ugyanis azt tapasztalta, hogy a település egyik utcájában 11 házból 9-ben előfordult valamilyen daganatos betegség. A közelben levő volt uránbánya hatására gyanakodtak a helyiek, ezért az ÁNTSZ vizsgálódni kezdett, de azt állapították meg: nincs összefüggés az uránbánya és a rákos megbetegedések között.

[origo]/MTI