Érdekből barátkozna az oroszokkal a többség

Vágólapra másolva!
Az embereknek valamivel több mint a fele azt gondolja, hogy gazdasági és politikai érdekből a lehető legjobb viszonyra kell törekedni Oroszországgal - derül ki Medián kutatásából, melyet a Népszabadság ismertet. A magyar-orosz kapcsolatokról készített felmérés szerint sokan ezt kifejezetten a biztonságos gázellátás miatt tartják fontosnak.
Vágólapra másolva!

Megosztott a közvélemény az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok megítélésében - derül ki a Medián felméréséből. A megkérdezettek 52 százaléka gondolja úgy, hogy az ország érdeke az, hogy a lehető legjobb viszonyra törekedjünk az orosz állammal, míg 39 százalék szerint hazánk túlságosan is elköteleződött. Csaknem minden tizedik ember nem tudja megítélni az orosz-magyar kapcsolatokat.

Három emberből ketten vélték úgy, hogy az oroszokkal fenntartott diplomáciai, illetve gazdasági kapcsolatok nagy hatással vannak Magyarország biztonságos gázellátására, és a megkérdezettek fele szerint a két ország közötti kapcsolatok a gáz árát is jelentősen befolyásolják.

A Medián elemzése szerint Oroszországgal kapcsolatban három attitűd érvényesül: egyrészt vannak az előítéletes oroszgyűlölők, míg a második csoportba azok tartoznak, akik elutasítóak a történelmi sérelmek miatt. A pragmatikusok viszont a jó kapcsolatot szorgalmazzák gazdasági és politikai érdekből.

A megkérdezettek a magyar külpolitika meghatározó tényezőinek az EU-t, a szomszédos államokat és a határon túli magyarokat tartják.