Füttykoncert mellett lett hevesi alelnök Ambrus

Vágólapra másolva!
Ambrus Zoltánt egykori fideszes képviselőt a Heves Megyei Közgyűlés alnökévé választották pénteken. Az ülés közben a fideszesek pfujoltak, az eskü alatt pedig kivonultak a teremből.
Vágólapra másolva!

A Heves Megyei Közgyűlés pénteken társadalmi megbízatású alelnökévé választotta Ambrus Zoltán egykori fideszes képviselőt. Az eredmény kihirdetésekor a jelenleg független képviselő korábbi frakciótársai pfujoltak, illetve a Fidesz-frakció kivonult a teremből az alelnöki eskütétel idején. Az ülés alatt tüntetők egy csoportja demonstrált a megyeháza kapuja előtt, akik folyamatos kiabálással, valamint csörömpöléssel zavarták a testület munkáját.

Ambrus Zoltán korábban kilépett a Fidesz-Polgári Szövetség frakcióból, majd szavazatával lehetővé tette a szocialista Sós Tamás megyegyűlési elnökké választását. Most csak a szocialista frakció voksolt a szavazás alkalmával. Abrus Zoltán az MTI-nek elmondta: több fenyegetést is kapott az ülés ideje alatt. Közlése szerint többek között azt mondták neki: ő és a családja élete végéig rettegni fog.

Az alelnökké választott politikus a pozíció elvállalását azzal indokolta, hogy a polgári frakció a közgyűlésben nem vállalt sem alelnöki, sem bizottsági elnöki funkciót. Ha ezt betöltötték volna, akkor nem vállalta volna a megbízatást - tette hozzá.

Az októberi önkormányzati választásokon patthelyzet alakult ki azt követően, hogy egyaránt 20-20 mandátumot szereztek a szocialisták, illetve a Fidesz és a szövetségesei. Így mindkét fél igényt tartott a közgyűlés vezetésére. A Fidesz arra hivatkozott, hogy ők 940 szavazattal többet kaptak, mint a szocialisták. Az MSZP érve viszont az volt, hogy miközben a Fidesz egy ötpárti szövetségben, ők egyedül szereztek 20 mandátumot.

Már a két oldal megegyezett a működésképtelen testület feloszlatásáról, amikor az addig fideszes Ambrus Zoltán a megyegyűlés februári ülésén bejelentette, hogy függetlenként folytatja munkáját, és szavazatával lehetővé tette a szocialista elnök megválasztását.