Új tűzoltók kiképzésével csökkentik a munkaidőt

Vágólapra másolva!
Már zajlik azoknak a tűzoltóknak a négy hónapos elméleti és gyakorlati kiképzése, akik július elsején állnak szolgálatba. Az ötszáz újonc testületbe lépése jövőre 48 órára csökkenti a tűzoltók heti munkaidejét.
Vágólapra másolva!

A kormány 2005-ben döntött úgy, hogy az európai uniós előírásoknak megfelelően három éven belül évente két órával csökkenti a tűzoltók munkaidejét, így a heti 54 óráról jövő év végére heti 48 órára csökkenhet a szolgálati idő.

Erre az évre a költségvetés egymilliárd 930 millió forintot biztosít, és ebből fedezik a tavalyi második félév, valamint az idei év első felére esedékes túlórák pénzbeli megváltását. Tavaly az első hat hónapra 180 milliót, a második félévre és idén már 450 millió forintot kell e célra fordítaniuk.

A katasztrófavédelem az ország 36 tűzoltóságán összesen 731 újonc kiképzését kezdte meg, ebből 500 tűzoltó státusba vételével a heti munkaidőt csökkentik, míg 231 lánglovagot a fluktuáció miatt vesznek állományba.

Magyarországon mintegy nyolcezer hivatásos tűzoltó van állományban, ebből a "vonulós", vagyis tényleges mentési munkában részt vevő lánglovagok létszámállománya eléri a 6500-at. A tűzoltók 112 tűzoltóságon teljesítenek szolgálatot, ebből 95-nek van vonulós egysége. A most képzett újoncok az ország 80 tűzoltóságán kerülnek állományba.

Az újoncok - akik a négy hónapos képzés idejére bruttó 65 500 forint fizetést kapnak - kiképzését a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi.