Törvénysértő volt a dulakodós roma választás

Vágólapra másolva!
Meg kell ismételni az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjének megválasztását - közölte a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal illetékese. A két héttel ezelőtti választást, ahol dulakodás is kialakult, törvénysértőnek minősítették.
Vágólapra másolva!

Törvénysértő volt, ezért meg kell ismételni az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülését - közölte a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője az MTI-vel kedden. Forgács Imre közleménye szerint az alakuló ülés több szempontból, ide értve az elnök megválasztásának körülményeit is -, törvénysértő volt. Ezért felkérte a megválasztott képviselőket, hogy április 13-ig megtartandó újabb közgyűlésen szüntessék meg a törvénysértéseket.

A hivatal többek között Farkas Flórián panaszbeadványa alapján vizsgálta a március 13-án tartott közgyűlésen történtek körülményeit. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő azért fordult a közigazgatási hivatalhoz, mert véleménye szerint törvénysértő módon jártak el az alakuló közgyűlésen.

Március 13-án Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt - ugyanakkor a rivális MCF jelöltjét - választotta elnöknek az OCÖ közgyűlése, miután a korelnök, Drágos József berekesztette az alakuló ülést.

A botrány azért tört ki az alakuló ülésen, mert az MCF frakciója a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal, kiabálások kíséretében átültették a jelöltet soraikba. Az MCF és a Lungo Drom sorai között több olyan ember megjelent, akik az MCF szimpatizánsai voltak, és megakadályozták a Lungo Drom politikusait abban, hogy a képviselőt visszarángassák a saját soraik közé. Az ülés berekesztése és a lungo dromos képviselők távozása után az MCF tovább folytatta a közgyűlést és megválasztotta a Farkas Flóriánnal szemben állított egyetlen elnökjelöltet.

Az országos kisebbségi választásokon az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, míg az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség Farkas Flóriánt választja majd OCÖ-elnöknek.