A távhőárak miatt fordult az ombudsmanhoz Szanyi Tibor

Vágólapra másolva!
Az ombudsmanhoz fordult Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, hogy tisztázza, törvényesen született-e a Fővárosi Önkormányzat tavaly decemberi, a távhőárakat meghatározó rendelete.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor levélben fordult Lenkovics Barnabáshoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához a fővárosi távhőszolgáltatás díjának április 1-től történő emelése kapcsán. Az MSZP országgyűlési képviselője közölte: a nap folyamán elküldött levélben azt kéri, hogy ha a rendelet törvénysértő módon született, akkor az ombudsman tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Indoklásként elmondta: a távhőszolgáltatásról szóló törvény szerint minden önkormányzatnak ki kell kérnie a gazdasági miniszter véleményét. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter őt azonban arról tájékoztatta, hogy nem kérték ki a véleményét. Mint mondta, a szaktárca vezetőjének volt egy irányelve, de a fővárosi önkormányzat ezzel ellentétesen cselekedett.

Szanyi Tibor közölte: a fővárosban az alapdíjakat is drasztikusan megemelték, miközben a miniszter irányelve szerint a várható infláció két százalékkal csökkentett mértékével lehetne emelni. Hozzátette: az ombudsman felszólíthatja a fővárost arra, hogy vonja vissza rendeletét, és alkosson újat.

A szocialista politikus több képviselőtársával együtt pénteken nyílt levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, tekintse át a fővárosi távhőszolgáltatás díjának április 1-től történő emelését.