Régi pesti ügy törte össze a kanadai idillt

Vágólapra másolva!
Kisebb mozgalom indult Kanadában egy magyar állampolgárságú afgán férfi megsegítésére, akit tíz év után adtak ki a helyi hatóságok Magyarországnak. A szomszédok pénzt gyűjtenek, a helyi országgyűlési képviselő pedig leveleket írogat. A férfit csalással és tizenötszörös sikkasztással gyanúsítják, a családja szerint viszont Magyarországon veszélyben foroghat az élete. Az [origo] megpróbálta kibogozni a szövevényes történet szálait.
Vágólapra másolva!

Fordulatokban gazdag élete volt eddig is Mohammed Naimnak, de valószínűleg csak most jön a neheze. Jelenleg a kanadai Ontario állambeli Brantford rendőrségének fogdájában ül, és várja, hogy átadják a magyar hatóságoknak.

Az Afganisztánban született férfi tíz évvel ezelőtt hagyta el magyar feleségével és négy gyermekükkel Magyarországot, ahova annak idején ösztöndíjjal érkezett. Itthon jól menő autókereskedése volt, de az üzlet körüli ügyek miatt került most szorult helyzetbe.

Budapest, Magyarország - Ontario, Kanada

A család 1997-ben költözött Kanadába, és egy évvel később kaptak menekültstátuszt - olvasható a Paris Star nevű kanadai lapban. (Az [origo] természetesen megkereste a Naim családot. Ők azonban azt mondták: amíg nem dől el, mi történik velük, nem nyilatkoznak - így a Paris Star cikkére voltunk kénytelenek hagyatkozni, amelyben Sara Naim mondta el a történteket.)

A Naim család Ontario államban telepedett le. A négy gyerek középiskolába, egyetemre jár, és a kanadai lap szerint a közelben lakók nagyon megkedvelték Naimékat. Egyikük ki is jelentette, nem is tudnának jobb szomszédot elképzelni náluk. A kanadai idill azonban nem lett tartós: két évvel ezelőtt a Naim család értesült arról, hogy az apát, Mohammed Naimot Magyarországon tizenötszörös sikkasztással és kétszeresen csalással gyanúsítják, és a kiadatását kérik a magyar hatóságok.

"Azért jöttünk el, mert gyilkossággal fenyegettek" - mondta most Sara Naim a Paris Starnak. A lány szerint apját jól menő üzlete miatt zsarolták, ezért tartanak attól, hogy újra megtalálhatják az egykori fenyegetőzők. A család egyébként a lapnak azt állította, a férfi ellen felhozott gyanúsítások nagy része alaptalan - és ezt állítólag dokumentumok is bizonyítják -, sőt, abszurd.

A Paris Star szerint a férfi mégis feladta magát, méghozzá azért, mert elfogyott a család pénze, és nem tudta fizetni a fellebbezési eljáráshoz szükséges ügyvédet. A helyiek az egyik szomszéd vezetésével akciót indítottak a Naim család megsegítésére, ami jelenthet petíciókat, leveleket a kanadai kormánynak vagy adományokat. A helyi országgyűlési képviselő, Lloyd St. Amand is csatlakozott a segítő akcióhoz: levelet írt a Naim család ügyében a kanadai bevándorlási és az igazságügyi miniszternek, és a lakosok támogató leveleit is továbbítja a kormányhoz.

Ontario, Kanada - Budapest, Magyarország

A magyar rendőrség verziója azonban egészen más. Az ügy hazai illetékesei után kutatva az igazságügyi tárcától több ügyészségen és az Interpolon keresztül végül eljutottunk a BRFK Bűnügyi Főosztályának II. Vagyonvédelmi Osztályára, ahol jelenleg felfüggesztés alatt áll az eljárás mindaddig, amíg Mohammed Naimot ki nem adják Magyarországnak.

A gyanú szerint a férfi még Magyarországon - 1995 és 1997 között - nem egyszer nagy összegű kölcsönt vett fel magánemberektől. Emellett - állítja a rendőrség -, mint autókereskedő, nem fizetett ki több olyan embert, aki beadta az autóját a kereskedésbe. Mohammed Naim mindezek után váratlanul külföldre távozott. A sértettek nyilatkozatai alapján így állt össze a tizenötszörös sikkasztás és a kétszeres csalás gyanúja - mondta el az [origo]-nak a BRFK illetékese. A férfit állítólag ért fenyegetésekre vonatkozó kérdésünkre azt mondta: a magyar rendőrség nem tud ezekről, de a történetbe tulajdonképpen beleférhetne, hogy voltak ilyenek.

A rendőrség nem tíz év után állt elő a gyanúsítással: már 1999-ben kiadták a nemzetközi bírói elfogatóparancsot Mohammed Naim ellen, 2001-ben pedig formálisan is megkeresték Kanadát. Ott 2002 júniusában már elfogatóparancsot adtak ki ellene, de a kiadatás csak most, 2007-ben jön létre két-három héten belül. "Várhatóan" - tette hozzá a rendőrtiszt, aki azt mondta: biztos csak akkor lesz a kiadatás, ha Mohammed Naim megérkezik Magyarországra.

Ha "megtörtént a hazaszállítás", a férfit kihallgatják - amit eddig nem tudtak megtenni -, és gyanúsítottként felelősségre vonják. Kérdésünkre a rendőrség illetékese elmondta: ha bűnösnek bizonyul, a férfi kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Tíz év után

"Itt, Kanadában rendes, tisztességes életet élt a család, és nem az én feladatom, hogy felmérjem, mennyire súlyosak a vádak. Mindemellett nagyon réginek tűnnek, és jó esély van rá, hogy Kanadában már ejtették volna ezeket az elévülés miatt" - nyilatkozta a Paris Starnak a családot támogató Lloyd St. Amand képviselő.

A kérdést - miért tarthatott tíz évig a kiadatási procedúra - a menekültügyekkel foglalkozó Magyar Helsinki Bizottság jogászának, Gyulai Gábornak is feltettük. Szerinte azonban inkább az a kérdés, hogy annak idején, milyen alapon kapott a család menekültstátuszt Kanadában. Ha például Magyarországon valamilyen szempontból üldözés fenyegette őket - vagyis erre hivatkoztak -, ez lehetett oka a menekültpapírok kiadásának.

Amikor valaki menekültstátuszt kér, alaposan kikérdezik, többször is nyilatkoznia kell. Vagyis ez egy átgondolt és összetett eljárás, de a konkrét ügyben felmerülhet a hatóságok félrevezetésének lehetősége is - mondta Gyulai Gábor hozzátéve, hogy nem ismeri az ügyet, így még abban sem lehet biztos, hogy valóban menekültként él-e a Naim család Kanadában. A Paris Star cikkében ugyan azt írják, menekültként élnek Naimék, Gyulai szerint azonban jogi szempontból kissé zavarosnak tűnik a cikk.

Ha a fenyegetettségre hivatkozva kaptak menekültstátuszt, ebben az esetben a kanadai hatóságoknak, a kiadatás előtt meg kellett vizsgálniuk, hogy az üldözés, fenyegetés itthon fennáll-e még, mert addig nem adhatják ki a férfit - ez pedig jó ideig eltarthat. A család a kiadatás ellen tiltakozva, a fenyegetettség mellett hivatkozhat a családi egység védelmére is - sorolta Gyulai Gábor, hogy milyen lehetőségei vannak, a kanadai beszámolók szerint kétségbeesett Naim családnak.

Wirth Zsuzsanna