Hitelesítette az OVB az MVSZ aláírásgyűjtő ívét

Vágólapra másolva!
Hitelesítette a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) népszavazási kezdeményezését hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) arról, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a nem Magyarországon lakó magyar nemzetiségűek állampolgárságának megadásáról.
Vágólapra másolva!

A feltett kérdés pontos szövege: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló nem Magyarországon lakó nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" A testület 7:1 arányban hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.

Az OVB elutasította a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy a művi meddővé tételt kizárólag és csakis pontosan meghatározott egészségügyi okból lehessen végezni. Hivatkozott arra, hogy az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatában már foglalkozott a nem egészségügyi okból végrehajtott, hanem családtervezési célú művi meddővé tétel alkotmányosságának kérdésével. Az alkotmánybíróság a családtervezési célú művi meddővé tételt összhangban állónak találta az alkotmánnyal.

Elutasította az OVB az MVSZ-nek azt a népszavazási kezdeményezését is, amely arra vonatkozott: egyetért-e a szavazópolgár azzal, hogy törvény tiltsa és büntesse a kiskorúakkal kapcsolatos mindennemű pornográfiát. A testület megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem egyértelmű, nem jelöl meg olyan konkrét tárgyat, amelyből kiderülne, milyen jogalkotási kötelezettség terhelné az Országgyűlést egy eredményes népszavazást követően.

Ugyancsak nem hitelesítette az OVB a világszövetségnek azt a népszavazási kezdeményezését, amely arról szólt, hogy törvény akadályozza és tiltsa az idegenek tömeges vagy szervezett betelepítését Magyarországra. A testület indokolásában megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem határozza meg, mit ért a kezdeményező az idegenek tömeges, illetve szervezett betelepítésén.

Nem hitelesítette az OVB a Jobbik Magyarországért Mozgalom népszavazási kezdeményezését, amely arról szólt, hogy az a magyar állampolgár, aki az MSZMP vagy a KISZ meghatározott országos vezető testületeinek tagja volt, ne tölthessen be szakállamtitkári, államtitkári, miniszteri vagy miniszterelnöki tisztséget az erről szóló törvény hatályba lépésétől számított 25 éven keresztül. Ezt a kezdeményezést a Jobbik korábban már beadta, most azzal egészítették ki a feltenni kívánt mondatot, hogy konkrétan belevették a 25 éves időintervallumot.

Az OVB megállapította, hogy a kérdés a magyar állampolgárok egy részével szemben a közhivatal-viselést korlátozó rendelkezéseket javasol törvényi szinten bevezetni. Eredményes népszavazás esetén módosítani kellene az alkotmányt.