Gyurcsány földrajzórával védte gázterveit

Vágólapra másolva!
Oroszország és az EU gázvezetékterveiről szólt a parlamenti vita hétfőn, amelynek során a miniszterelnök a Közel-Kelet és Közép-Ázsia stabilitását elemezte, míg a Fidesz az oroszoktól való függéstől óvott.
Vágólapra másolva!

Gazdaságföldrajzi gyorstalpalót tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben a gázvezetékek körül kirobbant vita kapcsán. Az uniós keretek között tervezett Nabucco-vezetéknek szerinte több gyenge pontja is van. Három országot említett (Irán, Türkmenisztán és Azerbajdzsán), ahonnan hozhatják a gázt, és ezek egyike sem stabil Gyurcsány szerint.

Irán ellen újabb szankciókat vezetett be az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Türkmenisztánban ugyan van gáz, de kérdés, hogyan lehet onnan szállítani, Azerbajdzsán pedig gázmezői ellenére is az oroszoktól vásárolja az energiahordozót - sorolta a miniszterelnök, aki visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint ő az orosz érdekek mellett kardoskodna.

A Nabucco mellett ugyanis van egy orosz vezetékterv is, amely a Blue Stream (Kék áramlat) nevet viseli. Nagy visszhangot váltott ki, amikor Gyurcsány az International Herald Tribune-nak arról beszélt, a Nabucco csak álom, amelyben évek óta nem volt semmi előrelépés, Magyarországnak pedig tervekre van szüksége, idővel ugyanis egyre nő az ország gázigénye. Ezt több nyugati lap is úgy értelmezte, hogy a magyar kormány az oroszokat választotta az EU vezetéktervével szemben.

Gyurcsány Ferenc ráadásul az utóbbi bő egy évben feltűnően sokszor, háromszor találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Legutóbb múlt csütörtökön, Moszkvában tárgyalt a két vezető, de a hivatalos nyilatkozatok szerint nem a gázvezeték volt a fő téma.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben azzal vádolta meg a Fideszt, hogy rájátszik a társadalomban egyébként Gyurcsány szerint nem létező oroszellenes érzelmekre. A legnagyobb ellenzéki párt szerint azonban nem erről van szó. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke parlamenti felszólalásában emlékeztetett az orosz energiától való túlzott függés veszélyeire. Németh ezért felszólította Gyurcsányt, hogy a Nabucco-projektet részesítse előnyben.