Ásványvízre szoktatnák a kövér iskolásokat

Vágólapra másolva!
Ingyenes ásványvízzel próbálják leszoktatni a gyerekeket a hizlaló, cukros üdítőkről egy most indított iskolai programban. A táplálkozástudományi szakértők hat budapesti iskolában vizsgálják, hogy a vízautomaták mennyire lehetnek népszerűek az általános iskolások körében.
Vágólapra másolva!

Vízfogyasztást népszerűsítő iskolai programot indítottak a budapesti iskolákban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Egészségügyi Minisztérium támogatásával - jelentette be az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). A két hónapig tartó programban hat iskola több mint 450 tanulója vesz részt, akik játékos formában sajátíthatják el az egészséges táplálkozás alapismereteit.

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) névre keresztelt program arra keresi a választ, hogy mennyiben és hogyan módosítja a gyermekek folyadékfogyasztási szokásait, ha ingyenesen juthatnak ásványvízhez - olvasható az OÉTI közleményében.

Az intézet 2006-os táplálkozás- és egészségügyi vizsgálatai ugyanis azt mutatták ki, hogy általános iskoláskorú gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukrozott üdítőt a víz rovására. Kutatások azt mutatják, hogy az elhízás és a cukros üdítő fogyasztása között szoros összefüggés van.

A kutatások elsődleges célcsoportja az alsó tagozatos diákok. A program során az OÉTI szakemberei nem csak vízautomatákat biztosítanak a résztvevő intézményekben, de folyamatos szakmai támogatást is nyújtanak az iskoláknak.