19 évet kapott a betegét megölő szakápolónő

Vágólapra másolva!
Első fokon 19 év fegyházra ítélték azt a magyar nemzetiségű ukrán ápolónőt, aki megölte egyik idős betegét, mert nem akart az első szóra pénzt kölcsönözni neki. Az ápolónő több idős embertől csalt ki pénzt, hogy játékszenvedélyének hódolhasson.
Vágólapra másolva!

Első fokon 19 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a magyar nemzetiségű ukrán szakápolónőt, aki 2004 áprilisában megölt egy mozgáskorlátozott idős asszonyt a főváros V. kerületében, a Veres Pálné utcában. A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, kifosztás kísérlete, valamint több rendbeli csalás miatt mondta ki bűnösnek az ápolónőt, és öt évre kitiltotta az ország területéről.

Az ítélet szóbeli indoklása szerint P. Eleonóra egy magán-betegszállító cég alkalmazottja volt. A nő a bíróság szerint szenvedélybeteggé vált, játékgépezett. Erre azonban nem volt elegendő az ő és élettársának keresete, ezért kölcsönöket kért idős betegektől. Arra hivatkozott, hogy vagy a fiát, vagy az élettársát kell műteni, az idős emberek pedig adtak neki pénzt.

A bíró kifejtette, a nőnek nem állt szándékában a pénzt visszaadni a hitelezőinek. Volt, akitől 600 ezer forintot, de főleg 30-40 ezer forintot kért az idősektől. A kölcsönkérésekre egy idő után fény derült, amikor az egyik hitelező jelezte ezt a betegszállító cég vezetőjének. A történtek miatt a nőt azonnali hatállyal felfüggesztették állásából.

Szintén kölcsönt kért volna attól az idős nőtől is, akit később megölt. A 84 éves mozgáskorlátozott előbb telefonon fel akarta hívni a nő élettársát. A szakápoló ekkor kiütötte a készüléket áldozata kezéből, hogy ne tudja értesíteni az élettársát, és fojtogatni kezdte áldozatát.

Ezután egyik lábával rálépett az idős asszony nyakára, míg a másikkal a fejét rugdosta. Végül a bíróság indoklása szerint a nő elhatározta, hogy megöli az idős asszonyt, hogy ne jelenthesse fel őt. Ezért egy konyhakéssel kétszer szívtájékon szúrta áldozatát, aki a helyszínen életét vesztette. Az ápolónő ezt követően átkutatta az idős nő lakását, de nem talált semmi értékeset.

A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy a nő idős embereket csapott be és azt is, hogy olyan embert ölt meg, aki idős, mozgásképtelen, védekezésre alig volt képes. Enyhítő körülményként vette számba a bíróság a szakápoló büntetlen előéletét, a csalások tekintetében a beismerést, illetve azt, hogy a kár egy részét megtérítette. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban fellebbezést nyújtott be enyhítésért, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.