Demcsákot alkalmatlannak tartja a Fidesz

Vágólapra másolva!
Demcsák Zsusza kormányszóvivői kinevezésének visszavonását kéri a Fidesz - erről Pokorni Zoltán, a párt alelnöke beszélt szerdán. Pokorni szerint Demcsák blogbejegyzése érzéketlenségről tanúskodik, és a politikus problémásnak tartja a leendő kormányszóvivő férjének üzleti ügyeit is. Demcsák azonban cáfolt minden ezzel kapcsolatos állítást.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy a korábbi tervekkel szemben ne nevezze ki kormányszóvivőnek Demcsák Zsuzsát - ezt szerdai sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke jelentette be. A fideszes politikus ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben több olyan hír is napvilágot látott Demcsák kapcsán, amely szerinte alkalmatlanná teszi az egykori tévériportert, modellt arra, hogy kormányszóvivőként képviselje az államapparátust és Magyarországot.

Pokorni azzal kapcsolatban, hogy Demcsákról korábban erotikus fehérneműs képek jelentek meg több magazinban, azt mondta: a Fidesz ezzel nem kíván foglalkozni, mindenkinek a saját ízlésére bízza, hogyan ítéli meg ezeket a fotókat.

Demcsak blogbejegyzéseiről Pokorni azt mondta: azokról süt az érzéketlenség, sérti az emberek érzéseit. Az ellenzéki párt alelnöke - aki érthetetlennek nevezte a kormánypárti politikusok kényszerű blogírási mániáját - azokra a bejegyzésekre utalt, amelyben Demcsák azt írja le, hogyan próbált minél jobb bölcsődét találni, hogy gyereke ne kerüljön a legrosszabb szociális helyzetű csoportba.

A politikus megjegyezte azt is, hogy e bejegyzés miatt Demcsákot vállalhatatlannak tartja az SZDSZ is. Pokorni ezzel arra utalt, hogy az parlament oktatási bizottságának ülésén is téma volt a leendő kormányszóvivő blogja. Itt Sándor Klára, a bizottság SZDSZ-es alelnöke azt mondta: ha egy kormányszóvivőt szegregáció vádjával lehet illetni, akkor az nem vállalható a koalíció számára.

Pokorni elmondta: problémásnak tartja azt is, hogy Demcsák férje állítólag egy maffia-bűncselekménnyel gyanúsított személy üzlettársa volt. Pokorni ezzel a Magyar Nemzetben az elmúlt napokban megjelent állításokra utalt. Pokorni Zoltán szerint "ez nem az a kép, amit a közhivatalt viselő emberekről, a kormányról és Magyarországról sugározni kell az emberek felé".

Demcsák szerdai közleményében tagadta a Magyar Nemzet állításait. A közleményben többek között az szerepel, hogy férjének, Kiss Józsefnek a napilapban közöltekkel ellentétben az üzlettársi kapcsolaton kívül más viszonya nem volt a jelenleg büntetőeljárás alatt álló Sz. Istvánnal. Ezért az újságnak a maffia-kapcsolatra utaló megjegyzései megalapozatlanok. "Demcsák Zsuzsa és férje, Kiss József a Magyar Nemzettel szemben megteszi a megfelelő jogi lépéseket" - fogalmaz a közlemény.

A Fidesz alelnöke szerint azzonban az üzleti ügyektől függetlenül is alkalmatlan Demcsák kormányszóvivőnek. Pokorni szerint a szóvivő személyének kiválasztása arról árulkodik, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a politikát bulvárműfajként, a szórakoztató iparág egyik eszközeként kezeli. "A miniszterelnök szemrevaló szóvivőt választott, de ebből látszik, hogy csak a csomagolástechnika volt fontos neki" - tette hozzá Pokorni.

A C típusú vizsgálat

A Kormányszóvivői Iroda a Magyar Nemzetben megjelent állításokkal kapcsolatban annyit közölt, hogy Demcsák Zsuzsának át kell esnie egy szigorú nemzetbiztonsági vizsgálaton, amely kiszűr mindenféle kockázatot.

Egy ilyen, úgynevezett C-típusú vizsgálaton korábban átesett név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint az átvilágított személynek egy 4-5 oldalas kérdőívet kell kitöltenie, amelyben a klasszikus életrajzi adatok, munkahelyek, a gazdasági érdekeltségek és vagyon mellett személyes dolgokra is rákérdeznek, amelyek zsarolhatóvá tehetik az illetőt. Ilyen például a vallási hovatartozás, a szexuális orientáció, házasságon kívüli kapcsolat, a gyermekeivel, rokonaival fenntartott viszony.

Az átvilágított személynek emellett meg kell jelölnie két másik embert, akiket a nemzetbiztonsági szolgálat megkérdezhet róla, és akik igazolhatják a kérdőívben leírtakat. "Őket meg is kérdezik" - mondta informátorunk, hozzátéve, hogy a szolgálat tisztjei a munkahelyén és a lakásán is felkeresték, a szomszédjait is megkérdezték. A teljes átvilágítás körülbelül 2-3 hétig tart.

Eddig egy esetben kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy valaki fennakadt a C típusú átvilágításon. A Medgyessy Péter volt miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgálóbizottság ellenzéki delegáltjai, Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor esetében jeleztek kockázatot a szolgálatok.