A Fidesz módosítaná a népszavazási törvényt

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke a népszavazási törvény helyi referendumokra vonatkozó módosítását javasolja a parlamentnek a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A javaslat pontos részletei még kidolgozásra várnak, de a lényegét abban látom, hogy elfogadása esetén a választás a jövőben ügydöntő lenne, ha azon a jogosultak több mint huszonöt százalékának szavazata egy irányba mutatna. Eddig az érvényességhez a választók több mint felének részvételére volt szükség - mondta a politikus.

Balog Zoltán kezdeményezésében élvezi a Fidesz elnökségének felhatalmazását, ugyanis ők is egyetértenek abban, hogy a helyi és az országos referendumok résztvevői között esélyegyenlőséget kell teremteni.

Az a cél, hogy ne kelljen magasabb részvételt produkálni egy helyi ügyben, mint egy országos ügyben, amilyen például korábban a NATO-hoz való csatlakozás volt - fogalmazott.

A bizottsági elnök mindezzel arra utalt, hogy Pécsett úgy lett érvénytelen a Tubesre tervezett katonai lokátor építésével kapcsolatos március negyediki helyi népszavazás, hogy azon a szavazók döntő többsége elutasította a radarberuházást.

A választásra jogosult 127 128 állampolgár 32,51 százaléka járult az urnák elé. Az érvényes szavazatokat leadott választók 94,3 százaléka elutasította az építkezést, és mindössze 5,7 százaléka támogatta azt.

A kormány néhány nappal később úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátorállomás.