Vádemelést javasolnak a gyulai adatbázis ügyében

Vágólapra másolva!
Egy év nyomozás után vádemelési javaslattal továbbította a rendőrség annak az ügynek az iratait, amelyben két férfit gyanúsítanak személyes adatokkal való visszaéléssel. A tavalyi kampályidőszakban az egyik férfi gépén olyan adatbázist találtak, amely a választópolgárok politikai meggyőződésére is utalt.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal továbbította a Békés megyei rendőrség a gyulai adatbázisügy iratait az ügyészségnek. Ahogy az [origo] korábban tudósított róla, a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás egyik volt dolgozójának, F. Lászlónak a számítógépén olyan adatbázist találtak, amely több mint 8 ezer választópolgár adatait tartalmazta. Az adatbázisban a személyes adatokon túl az is szerepelt, hogy a választókerületben ki számít szimpatizánsnak és ellenségnek.

Az ügyben a város akkori szocialista szervezetének alelnöke, Tóth Sándor előbb az Országos Választási Bizottsághoz fordult, majd később az Országos Rendőr-főkapitányságon is feljelentést tett. A Békés megyei rendőrök mostanra fejezték be a nyomozást, az iratokat személyes adatokkal való visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

Az ügynek két gyanúsítottja van: az a férfi, akinek a számítógépén az adatokat megtalálták, illetve az a személy, aki az adatokat továbbította az előbbi férfinak. A gyanút a rendőrök szerint tanúk vallomásai, okiratok, tárgyi bizonyítékok és az igazságügyi számítástechnikai szakértő véleménye is megalapozza. A személyes adatokkal való visszaélést akár három év börtönnel is büntethetik.

MTI/[origo]