Piszkálódásig ment el csak Fodor és Kóka

Vágólapra másolva!
Melyik szót fogja szajkózni az SZDSZ a következő pár évben? Ha Fodor Gábor nyer, akkor azt, hogy hitelesség, ha Kóka János, akkor azt, hogy siker. Ez kiderült a két jelölt vitáján, ahogy az is, Kókának fogalma sincs Orbán Viktor és a távközlés viszonyáról, Fodornak pedig egy lepelhez hasonlít a csapata. Összefoglalónk a kétórás vitáról, amely mindkét táborban borított ki híveket. Az érdekesebb részeket pedig nézze meg videón!
Vágólapra másolva!

Kóródi Mária lefogyott és ennek nagyon örül. Az egykor a környezetvédelmi minisztériumot is igazgató, a legutóbbi választáson azonban a parlamentből kiesett liberális politikus a zakóját szétlibbentve mutogatta büszkén diétájának eredményét Lakos Imrének, a szabad demokraták egyik fővárosi vezetőjének. A láthatóan jó súlyban lévő Lakos erre helyeslően mondott valamit, majd kissé irigykedőnek tűnő pillantásokkal követte a szűk széksorokban elsikló Kóródit.

Mindketten azért érkeztek a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnáziumba, hogy megnézzék az SZDSZ elnöki posztjáért a jövő hét végi kongresszuson megmérkőző két politikus, Kóka János és Fodor Gábor vitáját. Persze nemcsak ők, az iskola előadóterme ugyanis zsúfolásig megtelt ismertebb szabad demokrata politikusokkal, egyszerű szimpatizánsokkal és újságírókkal.

Az első néhány sorban a székek támlájára dobott papírlap jelezte, hogy a Kóka- vagy a Fodor-tábor szimpatizánsainak vannak-e fenntartva. Az [origo] munkatársának a Kóka-csapat mögött jutott hely, de jó rálátás nyílt Fodor híveire is, ráadásul - mint később kiderült - a közönség nem vette annyira szigorúan az ülésrendet, és keveredtek a két jelölt támogatói.

Kiegyensúlyozott viszonyok

Hasonló vita ritka esemény a magyar politikai életben, a legtöbb párt ugyanis általában úgy választ elnököt, hogy a tisztújítás előtt, a háttérben lejátssza a meccset. Eddig az SZDSZ-ben se volt annyira nyílt verseny, mint most, amikor a sajtóban megjelent esélylatolgatások kiegyensúlyozott erőviszonyokról szólnak. Bár a képhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi vezetés kiállt az SZDSZ-be csak tavaly belépett gazdasági miniszter, Kóka mellett Fodorral szemben, aki több mint tizenkét éve tagja a pártnak, és többször is egyfajta belső ellenzéki vezetőként viselkedett.

A teremben felharsanó zenére együtt vonult be a két jelölt és a műsorvezető, Szombathy Pál, a Magyar Hírlap volt főszerkesztője. Ő az elején elmondta, az első néhány kérdés után mindkét jelölt ismertetheti a krédóját, majd jön maga a vita, utána a nézői kérdések, végül egy kvíz és a lezárás, amelyben egymásnak is tehet fel kérdéseket Kóka és Fodor.

Fotó: Szabó Pál

Az első néhány percben úgy tűnt, a hangmérnök Fodor-párti, az ő mikrofonja ugyanis jóval hangosabban szólt. Így fülelniük kellett azoknak, akik követni akarták, mit mond Kóka arra a kérdésre, hogy elnökjelöltként mi a három legfontosabb tulajdonsága. Azt mondta, ambíció, energia és vezetési képesség, míg Fodor a tapasztalat, tisztesség, tudás hármasát sorolta fel. Ő következett a politikai krédó ismertetésével is. Azt mondta, hiteles politizálásra van szükség, arra, hogy az emberek elhiggyék, amit a politikus mond, és bízzanak benne.

Siker és hitelesség

Kóka arról beszélt bevezetőjében, hogy - és közben kapott egy új mikrofont - ő másban látja a problémát. Szerinte arról van szó, hogy 2010-ben lesz 300 ezer olyan szavazó, aki még nem is élt a rendszerváltáskor, és őket nem az akkor kivívott jogok érdeklik, hanem a gyarapodás lehetősége és a siker. A két jelölt egyébként már itt el is lőtte a puskapor nagy részét, később ugyanis ezt ismételgették a meglehetősen hosszúra, közel kétórásra nyúló vitán: Fodor a hitelességet, Kóka pedig a sikert.

Azért igyekeztek fogást is találni a másikon. Fodor azt mondta, a fiatalok nem csak gyarapodni akarnak, hanem elveket, iránymutatást is akarnak. Kóka erre azzal reagált, hogy az áporodott levegőjű politikában, sokak szerint szükség lenne szellőztetésre, huzatra. Ezt többen zokon vették a hátsó sorokban: "Mi vagyunk az áporodottak. Minket vigyen ki a huzat."

Egy darabig aztán még a siker fogalmát járták körül a vitapartnerek. Fodor azt mondta, nem mindegy, milyen áron éri el valaki a sikert. Példának hozta, hogy ő nem szeretné, ha MSZP-listán jutnának be SZDSZ-esek a parlamentbe, még ha úgy több helyet is tudnának szerezni. Szerinte nem a siker a központi érték, hanem a szabadságszeretet, mire Kóka azzal kontrázott, hogy "a szabadságot már kiharcoltuk, a sikert még nem". A közönséget pedig felszólította, tegye fel a kezét, aki nem szereti a sikert. Egy férfi felemelte a karját, de aztán kiderült, ő is sikerre éhes, ugyanis nem a felszólításra jelentkezett, csak fényképezni akart.

Múlt és jövő

A siker és a hitelesség mellett még két, ugyanilyen könnyedséggel befogadható fogalom is terítékre került: a múlt és a jövő. Fodor ugyanis azt mondta, határozottan ki kell állni a rendszerváltáskor kiharcolt liberális értékek mellett, Kóka viszont erre úgy reagált, hogy a múlt lényeges, annál csak a jövő fontosabb, vagyis az, hogyan fog nőni a versenyképesség, hogyan lesz termelékenyebb a magyar gazdaság, vagy éppen az, hogy miként lesz jobb az oktatás.

Fodor elmondta, hogy ezekkel egyetért, de szerinte ahhoz előbb tisztázni kell a múltat, hogy fel lehessen építeni a jövőt, és ehhez kell az általa sokat emlegetett hitelesség. Szerinte ugyanis hiába ígér valaki szép jövőt az embereknek, ha azok nem hisznek neki. "Meggyőztél, elnökként foglalkozni fogok a múlttal is" - mondta erre Kóka, de hozzátette, hogy ő akkor is inkább a párt energikusabbá tételét érzi fontosnak.