Műtéteket törlő kórházat meszeltek el

Vágólapra másolva!
Az idén létrejött betegvédő hivatal eddig három kórházat marasztalt el - közölte kedden a kormányzati szervezet vezetője. A szekszárdi kórház ellen azért indítottak eljárást, mert az intézményben határozatlan időre több műtétet elhalasztottak. A debreceni kórházat azért marasztalták el, mert 16 rákbeteg nem kapott gyógyszert, a Heim Pál Gyermekkórházat pedig azért, mert több esetben 5 ezer forintot kértek a szülőktől.
Vágólapra másolva!

Harminc vizsgálatot indított, és ebből három esetben marasztalt el kórházat a betegek érdekeit védő Egészségbiztosítási Felügyelet - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kovácsy Zsombor, a kormányzati szervezet vezetője. A korábban az egészségügyi tárca szakállamtitkáraként dolgozó Kovácsy elmondta: a szekszárdi Balassa János Kórházat azért marasztalták el, mert több, nem sürgős műtétet bizonytalan időre elhalasztottak. A felügyelet vezetője szerint megengedhetetlen, hogy egy megyei, ráadásul kiemelt kórház bizonyos feladatokat ne lásson el.

Azzal kapcsolatban, hogy a kórház anyagi okokra hivatkozott a műtétek halasztásánál, Kovácsy azt mondta: egy kórház gazdálkodásától nem függhet az adott területen élők egészségi állapota. A felügyelet vezetője szerint a kórháznak tudni kell gazdálkodni a rendelkezésre álló pénzzel, vagy úgy, hogy nem látja el a területileg nem hozzá tartozó betegeket, vagy azokat, akik nem igényelnek megyei szintű ellátást. Hozzátette: ez a döntés akár precedens értékű is lehet, más anyagi nehézségekre hivatkozó kórházak esetén.

A felügyelet a kórházat arra kötelezte, hogy hétfőig vonja vissza a műtéteket elhalasztásáról szóló döntést. Kovácsy elmondta: a kórház ennek eleget tett, így nem róttak ki bírságot, illetve nem merült fel az sem, hogy a betegeket ellátását más kórház vegye át. A döntés ellen tiltakozott viszont hétfői sajtótájékoztatóján a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke. Puskás Imre szerint a felügyelet aránytalanul kemény büntetetést helyezett kilátásba, miközben több kórház is hasonló problémákkal küzd. A fideszes politikus elmondta: több súlyponti kórháznál érdeklődött, ahol azt válaszolták, hogy anyagi helyzetük hasonló a szekszárdi kórházéhoz.

A Hajdú-Bihar megyei Kenézy Gyula Kórházat 3 millió forintos büntetéssel sújtotta a felügyelet, mivel a kórház gyógyszerhiányra hivatkozva 16 rákos betegnek nem adtak gyógyszert. Ráadásul Kovácsy szerint súlyosbította a helyzetet, hogy a kórház nem jelölt ki új kezelési időpontot. A Heim Pál Gyermekkórházat pedig azért büntették 400 ezer forintra, mivel több esetben előfordult, hogy öt-ötezer forintot kértek azoktól a betegektől, akiknél nem volt tb-kártya vagy akiknek nem volt beutalójuk. Kovácsy elmondta: a Heim Pál visszafizeti a jogtanul beszedett pénzt a szülőknek.

Kovácsy beszámolt arról is, hogy jelenleg további vizsgálatok folynak. Többek között olyan panaszokat vizsgálnak, hogy egy beteg egy év múlva kapott időpontot kontrollvizsgálatra, egy másik beteg hiába kapott szakrendelésre időpontot, mégis órákat kellett várnia, egy kórházban pedig a mozgáskorlátozottaktól is kértek parkolási pénzt.

Az Országgyűlés decemberben fogadta el az Egészségbiztosítási Felügyeletről szóló törvényt. A hivatalt azért hozták létre, hogy képviselje a betegek érdekeit. A felügyelethez a betegek az orvosokkal és kórházakkal kapcsolatos panaszaikkal fordulhatnak. A felügyelet teszi majd közzé a kórházakat rangsoroló listákat, valamint a várólistákat is. Továbbá ennek az intézménynek a feladata lesz az egészségbiztosító (ha a több-biztosítós rendszert vezetik be, akkor biztosítók) ellenőrzése is.