Itthon állhat bíróság elé a gázoló diplomata

Vágólapra másolva!
Itthon vonhatják csak felelősségre azt a magyar diplomatát, aki szombat este zebrán gázolt el két lányt Szlovákiában. A súlyos sérülésekkel kórházba szállított lányokat hétfőn meglátogatta Szili Katalin, és meghívta őket egy parlamenti látogatásra. A fiatalokat megműtötték, nem lesz maradandó sérülésük.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrség vizsgálja jelenleg azt a gázolást, amely szombat este történt a szlovákiai Somorján. A kis településen egy 13 és egy 15 éves lányt gázolt el egy gyalogátkelőn a pozsonyi magyar nagykövetség első tanácsosa. A szlovák rendőrség eljárást indított, de diplomáciai mentessége miatt a magyar diplomatát Szlovákiában nem vonhatják felelősségre - tudtuk meg a külügyi szóvivőtől.

Polgár Viktor az [origo]-nak nyilatkozva elmondta, hogy ha a szlovák rendőrség úgy ítéli meg, hogy a diplomatát bíróság előtt kellene felelősségre vonni, az már Magyarországon történik majd meg. A diplomatát az eset miatt nem mentették fel munkaköréből, jelenleg is a pozsonyi magyar nagykövetség első tanácsosa.

A férfi a baleset idején feleségével együtt ült az autóban, egyikőjük sem sérült meg. Rögtön a baleset után a rendőrök alkoholtesztet végeztek, mely kimutatta, hogy a diplomata nem fogyasztott alkoholt. A férfi a rossz fényviszonyok miatt nem látta a lányokat, csak a csattanást hallotta, de akkor azonnal megállt és segítséget hívott.

A baleset után az elgázolt lányokat súlyos sérülésekkel szállították a dunaszerdahelyi kórházba, az egyik gyereknek a medencecsontja, a másiknak a combcsontja és a karja törött el. A lányokat megműtötték, a kórház közlése szerint semmi nem indokolja azt a feltételezést, hogy a fiatalok maradandó sérüléseket szenvedtek. A kórházban hétfőn meglátogatta őket Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, aki - felgyógyulásuk utánra - meghívta a tizenéves lányokat egy parlamenti látogatásra - írja a szlovákiai Új Szó című napilap.