Gyurcsány szerint elbukott Orbánék taktikája

Vágólapra másolva!
A Fidesz elmúlt féléves politikáját értékelte a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint Orbánék kormánybuktató kísérletei kudarcot vallottak. Gyurcsány közölte, ha a Fidesz által kezdeményezett ügydöntő népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor azt a kormány kötelezőnek tekinti magára nézve. Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető szerint nehéz úgy párbeszédet kezdeményezni, ha az egyik folyton támadja a másikat.
Vágólapra másolva!

"A kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika megbukott" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben hétfőn, napirend előtti felszólalásában. A kormányfő szerint először akkor vallott kudarcot a Fidesz, amikor az ultimátum ellenére az Országgyűlés többsége bizalmat szavazott a kormánynak. Másodszor pedig akkor, amikor az utcán sem sikerült megbuktatni a kormányt.

Az ellenzék kudarca Gyurcsány szerint abból is látszik, hogy érdemben nem tudta befolyásolni a kormány és a parlament tevékenységét. A kormánynak nem kellett attól tartania, hogy a többségi frakciók kihátrálnak valamilyen döntés mögül, így a kabinet csorbítatlanul végigviszi a reformokat - mondta a kormányfő.

"A nagyobbik ellenzéki párt elárulta a magyar konzervativizmus hagyományait" - jelentette ki Gyurcsány, aki szerint az elmúlt időszakban a Fidesz komoly károkat szenvedett. A kormányfő szerint "kibogozhatatlanul összekeveredett a hagyományos, tisztességes jobbközép" és a szélsőségesek. Gyurcsány ismét az árpádsávos zászlókat említette, és azt mondta, a Fidesz nem határolódik el azoktól, akik megdobálták Demszky Gábor főpolgármestert. Ezzel szerinte az ellenzék "önmagát is elemészti". Gyurcsány annak ellenér mondta ezt, hogy csütörtökön két vezető fideszes politikus, Pokorni Zoltán és Rogán Antal is elítélte a Petőfi-szobornál történteket.

A kormányfő - utalva Orbán Viktor Fidesz-elnök március 15-i beszédére - azt mondta, hogy ha bármelyik, az ellenzék által kezdeményezett népszavazási kérdésben érvényes és eredményes döntés születik, azt a kormány és a parlamenti többség magára nézve kötelezőnek tekinti majd. Ugyanakkor felszólította a Fideszt, hogy alkosson alternatív programot, hogy arról lehessen vitatkozni. "Nyújtsanak be átfogó adóprogramot!" - mondta Gyurcsány, aki szerint a mai helyzet megoldásának kulcs a Fidesz és a KDNP kezében van.

Navracsics a Batthyány családtól idézett

"Nehéz úgy párbeszédet kezdeni, hogy valaki folyamatosan támadja a másikat" - reagált Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint Gyurcsány csak azért támadja őket, mert erősnek akar tűnni a nyilvánosság előtt. Navracsics arra nem tért ki, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök többször is új arisztokratáknak, kiváltságosnak nevezte a kormánytagokat, és ugyancsak keményen támadja a kormánypártokat.

"Miniszterelnök úr pontosan tudja, hogy a Fidesz nem antiszemita" - jelentette ki Navracsics, emlékeztetve, hogy szerinte az árpádsávos zászló nem önkényuralmi jelkép, és a kormánypárti képviselők eddig nem kezdeményezték, hogy azzá váljon. Navracsics ugyanakkor felolvasott egy levelet, amelyben a Batthyány család tagjai felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc az első miniszterelnökhöz hasonlította magát: "Batthyány soha nem nevezte kurvának az országát" - írták a leszármazottak Navracsics szerint.

Semjén Budaházyt emlegeti

A Fidesz és a KDNP rendezvényei békések voltak - mondta Semjén Zsolt, a Fidesszel szoros szövetségben lévő kereszténydemokraták frakcióvezetője, hozzátéve ugyanakkor, hogy "Budaházy úr esete egy másik történet". Semjén szerint Szilvásy György kancelláriaminisztert kellene megkérdezni arról, hogy miért pont a Fidesz-rendezvény kellős közepén jelentette be a rendőrség a régóta körözött férfi elfogását, megjelölve a fogva tartása pontos helyét is.

"Elég nehezen tudom elképzelni azt a helyzetet, ahogy valaki közülünk megbeszéli Budaházy Györggyel, hogy engedje elfogni magát" - utasította vissza a feltételezést Szilvásy György, aki szerint kiderült, alaptalanok voltak a Fidesz hónapok óta hangoztatott vádjai. Szilvásy azt mondta, a lefoglalt fegyverek és a felszámolt Molotov-koktél-gyár is azt jelzi, valós kockázatokat jeleztek a rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálatok.

A rendőrség már korábban visszautasította, hogy szándékosan időzítette volna Budaházy elfogását, illetve az arról szóló bejelentést. Budaházy elfogásának híre egyébként már a rendőrségi közlés előtt megjelent a kuruc.info nevű honlapon. Maga Budaházy is a rendőrök érvelését erősítette az [origo]-nak nyilatkozva.