Vágólapra másolva!
Egy közvélemény-kutatás szerint egyre bizonytalanabbak az emberek: háromnegyedük csalódott a rendszerváltásban, és kétharmada fél a rossz gazdasági helyzettől. A többség már az őt körülvevő világot sem érti.
Vágólapra másolva!

Négy év alatt megduplázódott azok száma, akik "nagyon csalódtak" a rendszerváltásban és érzésük szerint semmi sem teljesült elvárásaik közül. Azoknak az aránya pedig, akik "inkább csalódtak" a rendszerváltásban, már 41 %-ot tesz ki - ami szintén 6 százalékos növekedést jelent. Mivel a megkérdezettek egytizede eleve nem is várt semmi jót a rendszerváltástól, ez azt jelenti, hogy a lakosság háromnegyede elégedetlen a 90-es évek óta elért eredményekkel.

A GfK Hungária Piackutató Intézet februári felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a lakosság 67 százaléka fél a rossz gazdasági helyzettől. Az adatok szerint a megkérdezettek 80 százaléka tartja egyetlen megoldásnak a fogyasztás visszafogását abból kiindulva, hogy sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Csak minden ötödik ember mondja azt, hogy érdemesebb a mának élni és fogyasztani, amíg lehet.

Az emberek általános bizonytalansága is növekedett: a felmérés szerint már a megkérdezettek kétharmada érzi úgy, hogy nem érti az őt körülvevő világot. Ezen belül, a politikával kapcsolatban is egyre bizalmatlanabbak az emberek: ötszázalékos növekedéssel már majdnem a megkérdezettek fele tart a politikai szélsőségek elszaporodásától, a külföldiek nagyszámú megjelenésétől pedig 44 százalék fél.

A GfK kutatói a lakosság különböző félelmeit vizsgálva ugyanakkor arra következtettek, hogy csökkentek az egyén saját magánéletével kapcsolatos bizonytalanságok: 2003-hoz viszonyítva kevesebben tartanak az olyan személyes problémáktól, mint a magány, az egyedüllét, valamint a munkahely elvesztése.