Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság hétfő esti ülésén hitelesítette a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökének a közalkalmazottak előmeneteli rendszerére vonatkozó népi kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Köztársaság Alkotmányának 28/D. paragrafusa alapján kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg azt a közalkalmazotti előmeneteli rendszert, amely igazodik a minimálbérhez, és biztosítja az alkotmány 70/B paragrafus 3. bekezdésében megfogalmazott, a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való jog érvényesülését az Országgyűlés 63/2002. (X.4) OGY határozatának megfelelően" - áll a Varga László által előterjesztett kezdeményezésben.

Az OVB hitelesítő döntését követően a PSZ-nek 50 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendjére kelljen tűznie a kérdés tárgyalását. A jogszabály ugyanakkor nem kötelezi arra a jogalkotót, hogy a kezdeményező kérésének megfelelő törvényt alkosson.

Az OVB ülésén ugyanakkor elutasította egy magánszemély és a Pajzs Szövetség népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Előbbit formai okok miatt utasította el a testület, míg utóbbit egyebek mellett arra hivatkozással, hogy a kérdés tartalma nem felel meg az "egyértelműségi tesztnek".