Megzavarták az MDF megemlékezését

Vágólapra másolva!
"Hazaárulók!" és "hervad az Ibolya!" bekiabálásokkal zavarták meg szerda este az MDF megemlékezését a Batthyány-örökmécsesnél. A rendőrök nem avatkoztak közbe. A Teve utcai rendőrpalotánál eközben a Magyar Önvédelmi Mozgalom demonstrált, és több szónok fegyverbe szólította az embereket.
Vágólapra másolva!

Bekiabálók zavarták meg az MDF központi megemlékezését az 1848-as forradalom évfordulójának előestéjén szerdán, Budapesten a Batthyány-örökmécsesnél. Az MDF politikusai és szimpatizánsai késő délután helyeztek el koszorúkat és virágokat az örökmécsesnél.

A néhány perces megemlékezést egy ötfős csoport zavarta meg: a tér szélén azt kiabálták, hogy "hazaárulók", "áruló MDF" és "hervad az Ibolya", miközben árpádsávos zászlót lengettek. Az eseményt több tízfős rendőri egység biztosította, akik nem avatkoztak közbe.

Boross Péter egykori miniszterelnök provokátoroknak nevezte a bekiabálókat, akik szerinte "pénzért, vagy ki tudja, miért" jelentek meg a helyszínen. "Kár volt erélytelennek lenni a Parlament előtt, mert ott bátorodtak fel, hogy minden ilyet el lehet követni a jó ízlés ellen. De ezekben feltehetően az, hogy magyarságtudat, meg ünnep, meg március idusa, meg egyebek, nem váltanak ki érzelmeket, csak alkalmakat, hogy másoknak különböző provokációval kárt okozzanak" - mondta Boross Péter.

Az MDF-es politikus az árpádsávos lobogó kapcsán hozzátette: ez egy nyolcszáz éves zászló, amelyet csak "gazfickók használnak fel provokatív célokra és ezáltal megszentségtelenítik", de ott van a helye a történelmi zászlók között.

Dávid Ibolya az eseményen az MTI-nek nyilatkozva elmondta: "nem foglalkozom a provokátorokkal, azért jöttünk ma ide, hogy '48 hősei előtt tisztelegjünk". Arra a kérdésre, hogy miért a Batthyány-örökmécsest választották központi megemlékezésük helyszínéül, a pártelnök közölte: "azért, mert '48-as tér, azért, mert emlékhely, kegyeleti hely, ahol a forradalom iránti tisztelet leginkább kifejezhető, egy olyan tér, ahol minden magyar tisztelettudóan kell, kellene, hogy viselkedjen". A Kossuth térről 2006 őszén kiszorított tüntetők tavaly október óta rendszeresen szerveznek demonstrációkat az örökmécseshez.

Fegyverbe szólítottak a Teve utcában

Közben a Teve utcai rendőrpalotánál a Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezet tartott demonstrációt, amelyen több szónok is fegyverbe szólította az embereket. A mintegy háromszáz ember részvételével zajló rendezvényen lejátszottak egy hangfelvételt, amelyen a szervezők állítása szerint a Szabadság téri szovjet emlékmű rongálása miatt körözött Budaházy György beszélt, aki azt üzente a gazdáknak, a Kossuth téri tüntetőknek és a kormányellenes tiltakozóknak, hogy harcoljanak "a szabadságért".

A demonstráción Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta: 2007-ben nincs mit ünnepelni, csak emlékezni lehet. A helyszínen megjelentek a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Lelkiismeret '88 szervezet képviselői is. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató emberek között néhány fekete ruhába öltözött bőrfejű is látható volt.

Két személy transzparenssel megzavarta a terézvárosi önkormányzat Jókai téren tartott megemlékezését, ellenük gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett a fővárosi VI. kerületi rendőrkapitányság.

A demonstrálók, akiknek a transzparensén az állt, hogy "Terézvárosban nincs sajtószabadság, az önkormányzati újság az MSZP-SZDSZ hatalom gátlástalan kiszolgálója", röviddel fél négy előtt jelentek meg a koszorúzással egybekötött hivatalos ünnepségen, a Jókai szobornál.

Március 15-ben benne van minden, ami a polgárság legnagyobb értékét jelenti: jogot arra, hogy ezt a kormányt, ha felelőtlen, elszámoltassuk és leválthassuk - mondta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a párt ifjúsági szervezetének 1848-49-es forradalom évfordulójához kapcsolódó megemlékezésén szerda este, Budapesten.

Március 15-öt a regnáló hatalom fenyegetése mellett tartjuk, Romániában szabadabban lehet ünnepelni, mint Magyarországon - tette hozzá a Fidesz alelnöke. Schmitt Pál az egykori Landerer és Heckenast nyomda előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a forradalom mindig a fiataloké, "újra szükség van rátok".

Az este folyamán több rendezvény is zajlik vidéken és Budapesten egyaránt. A rendőrség korábbi közlése szerint több mint 1200 rendezvényről kaptak bejelentést. A fővárosban sok olyan demonstráció lesz, amelyen a Gyurcsány-kormány ellen tiltakoznak.

MTI/[origo]