Vágólapra másolva!
A négyes metró körüli kérdések tisztázását kérte hétfőn a főpolgármestertől Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke. A fideszes politikus elsősorban arra keresi a választ, igazak-e a várható uniós támogatás megcsappanásáról szóló híresztelések.
Vágólapra másolva!

Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke felszólította Demszky Gábor főpolgármestert, hogy személyesen álljon ki, és oszlassa el a bizonytalanságot a négyes metró körül. Tarlós több kérdése is azokra a hírekre vonatkozik, melyek szerint az Európai Bizottság a vártnál jóval kevesebb pénzt adna a projektre. A kormány és a főváros egyelőre hallgat arról, mekkora támogatást ajánlott az unió, noha azt elismerték, hogy Brüsszel már állást foglalt.

"Igaz-e, hogy a Baross tér-Bosnyák téri szakasz helyzetét az unió tárgyalhatatlannak tartja, mivel sem tervek, sem engedélyek nincsenek, továbbá közlekedési koncepció szempontjából sem megfelelő, amit a városvezetés akar?" - tette fel a kérdést Tarlós hétfői sajtótájékoztatóján, ahol közölte, hogy felvetéseit eljuttatja levélben Demszky Gáborhoz. A fővárosi fideszes vezető arra is választ vár, hogy tényleg csak 120 milliárdot biztosítana-e az unió az 1. szakaszhoz az eredetileg remélt 240-270 milliárd forint helyett.

A kérdéssorozat azzal folytatódik, hogy az unió valóban nem helyesli-e a sűrű megállókat, és az alacsonyabb összeget is csak akkor adná-e oda, ha átszerveznék a szakaszt, és csökkentenék az állomások számát. Tarlós újságírói kérdésre elmondta, az egyelőre hivatalosan nem megerősített információk az unió álláspontjáról magyar uniós képviselőktől származnak.

A fideszes politikus tudni szeretné azt is, hogy tételesen mi a fedezete a metróépítésnek az uniós támogatáson kívül, és mennyiben érintheti az ügy a konvergenciaprogramot, ha esetleg a kormány közvetlen segítségére lesz szükség. Tarlós információi szerint a főváros biztos fedezet nélkül már megkötött 240 milliárd forintnyi szerződést. Demszytől kérdezi azt is, hogy mi lesz ezeknek a szerződéseknek a következménye, ha "borulna a metróprogram"? Emellett felvetette: igaz-e, hogy a metróprojekten kívül nincsenek tervek, engedélyek semmilyen más budapesti nagyberuházásra, így ha a négyes metró mégsem valósulna meg, más célra nem lehet majd lehívni az uniós pénzt.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályán hétfő délután közölték, hogy Tarlós kérdéseire ma "egyelőre nem születik válasz", várhatóan szerdán tart majd sajtótájékoztatót Demszky Gábor. A hivatal szombati közleményében úgy reagált az uniós támogatások megcsappanásával kapcsolatos hírekre, hogy "jelenleg is folynak az egyeztetések a főváros szakértői, a kormány képviselői és Brüsszel illetékesei között, hogy mekkora összeggel és milyen formában támogatja az EU kohéziós alapja a 4-es metrót".