Vágólapra másolva!
Bekerített közpark, díszburkolat és mélygarázs szerepel a Főpolgármesteri Hivatal Kossuth térre vonatkozó terveiben - tudta meg az MTI. A munkálatokat részben magántőkéből, részben állami pénzből finanszíroznák.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint 1,23 milliárd forint állami forrás és 2,44 milliárd forint magántőke kellene a Kossuth tér rendezéséhez, ahol közpark létesülne és akár két mélygarázs is épülhetne - értesült kormányzati forrásból az MTI hétfőn.

Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója azt mondta az MTI-nek: még zajlanak a tárgyalások a Főpolgármesteri Hivatallal, ezért a részletekről csak később tud tájékoztatást adni.

A Főpolgármesteri Hivatal elképzeléséről szóló, Szili Katalinnak küldött levelet a házelnök továbbküldte a miniszterelnöknek, és azt kérte Gyurcsány Ferenctől, tájékoztassa arról, hogy biztosítani tudják-e a munkálatokhoz szükséges állami forrásokat.

Az MTI úgy tudja, a Kossuth téren először egy kerítéssel körülvett közparkot hoznának létre, és kicserélnék a jelenlegi betonburkolatot díszkőre, csak később épülhetne meg a mélygarázs vagy mélygarázsok.

A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint a zöldfelület kialakítása 260, a díszkő burkolat 460, a kerítés 330, a padok pedig 180 millió forintba kerülnének, és nem csak az államnak. A mélygarázs befektetői pénzből épülne, a tervek szerint 1,1-1,5 milliárd forintos beruházással.

Szili Katalin és Demszky Gábor főpolgármester február 8-án jelentették be, hogy az Országház környékén közpark létesül. Akkor arról volt szó, hogy egy hónapon belül parképítési pályázatot írnak ki. A közpark ötletét Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere is elfogadhatónak tartotta, és jelezte, hogy az önkormányzat is bekapcsolódik a tárgyalásokba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!