Sólyom nem lesz jelen a zászlófelvonáson

Vágólapra másolva!
Nézeteltérés támadt az államfő és a házelnök protokollosztály között abban, hogy ki helyettesítse Sólyom Lászlót a március 15-i ünnepélyes zászlófelvonáson. Az államfő ugyanis ekkor még Erdélyben lesz hivatalos látogatáson.
Vágólapra másolva!

Az államfő, a házelnök és a miniszterelnök protokollosztálya között némi zavart okozott, hogy ki helyettesítse Sólyom László köztársasági elnököt, aki külföldi útja miatt nem vesz részt a március 15-i Kossuth téri zászlófelvonáson - értesült az MTI a kormányhoz közel álló körökből.

Március 15-én délelőtt katonai tiszteletadás mellett a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében vonják fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren, amely előtt az államfő ad engedélyt az ünnepség megkezdésére és a nemzeti lobogó felvonására. A rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy a köztársasági elnök ne vett volna részt a zászlófelvonáson. Sólyom László viszont idén március 15-én a délelőtti órákban még Erdélyben lesz hivatalos látogatáson.

Az MTI úgy értesült, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) és az Országgyűlés Hivatala eltérően értelmezi Sólyom helyettesítését. Az alkotmány kimondja, hogy az államfő átmeneti akadályoztatása esetén őt az Országgyűlés elnöke helyettesíti. A köztársasági elnök hivatala úgy látja, hogy Sólyom László erdélyi hivatalos látogatása március 15-én jogi értelmében nem azt jelenti, hogy akadályoztatva van, ráadásul a zászlófelvonás nem közjogi esemény, így nem kell átadnia államfői funkcióját.

Az Országgyűlés Hivatala viszont közjogi eseménynek tekinti a nemzeti ünnepen a zászlófelvonást, ezért szerintük Szili Katalinnak kellene helyettesítenie az államfőt. A távirati iroda úgy tudja, hogy Sólyom László végül nem átadta a tisztségével járó feladatot, hanem helyettest jelölt ki maga helyett, a miniszterelnököt kérte meg erre a feladatra.

A kormányszóvivői iroda azt közölte, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal jelezte a Miniszterelnöki Hivatal felé Sólyom László kérését, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vállalta a helyettesítést. Kerényi György, a házelnök kabinetfőnöke nem kívánta kommentálni az ügyet. Az MTI-nek azt mondta: véleményük szerint, ha egy konkrét esetre nincs konkrét szabályozás, akkor az alkotmány betűje és szelleme az irányadó.

Halmai Gábor alkotmányjogász és Görög Ibolya protokollszakértő azonban egyaránt úgy vélte, hogy ilyen esetben nincs szó a köztársasági elnök akadályoztatása miatti helyettesítésről, amiről az Alkotmány rendelkezik. Halmai kifejtette, hogy az alaptörvény csupán arról rendelkezik, hogy az államfői jogkört a köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén, vagy a megbízatása idő előtti megszűnése esetén ki és hogyan gyakorolja. A zászlófelvonással kapcsolatos kérdést ezért az alkotmányjogász szerint nem lehet megoldani. Egyetért ezzel Görög Ibolya protokollszakértő is, aki szerint Sólyom László nyilván egyeztet arról, ki ad engedélyt az állami lobogó felvonására március 15-én.