Exminiszterek is közszereplők a bíróság szerint

Vágólapra másolva!
Hiába állította magáról három exminiszter, hogy nem tarja magát közszereplőnek, az [origo] által indított perben a bíróság pénteken ennek ellenkezőjéről döntött. Boros Imre, Nógrádi László és Kádár Béla így akarta megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljenek levéltári aktáik, amelyekből kiderülhet: együttműködtek-e a pártállami rendszer titkosszolgálataival.
Vágólapra másolva!

Két volt miniszterről, Nógrádi Lászlóról és Kádár Béláról is kimondta első fokon a Fővárosi Bíróság, hogy közszereplőnek minősülnek, ők ugyanis ezt eddig tagadták. A pert az [origo] volt munkatársa, Kozák Dániel indította, mert kutathatóvá akarta tenni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárnak azokat az aktáit, amelyek Nógrádi Lászlóra, Kádár Bélára és Boros Imrére vonatkoznak.

Ezeknek a kiadására a levéltár ugyanis csak a közszereplők esetén köteles, ha viszont az érintett úgy nyilatkozik, hogy nem tartja magát annak, akkor ezzel meg tudja akadályozni a dossziék megismerését. Így viszont nem derülhet ki, hogy együttműködött-e a pártállam titkosszolgálati szerveivel.

A három volt miniszter, Nógrádi László, az Orbán-kormány volt közlekedési és vízügyi minisztere, jelenlegi KDNP-s országgyűlési képviselő, Boros Imre, a PHARE-program kormányzati koordinációjáért felelős egykori tárca nélküli miniszter, valamint Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős minisztere nem ismerte el, hogy közszereplő lenne. Idén januárban azonban Boros Imre végül úgy nyilatkozott, hogy közszereplőnek tekinti magát, így az ő esetében az [origo] elállt a pertől. Nógrádi László viszont a tárgyalás megkezdéséig nem ismerte el közszereplő minőségét, ennek megfelelően a levéltár más számára semmiféle adatot nem szolgáltatott a miniszterről.

Egy hasonló perben február elején mondta ki a bíróság, hogy az egyházi vezetők közszereplőnek minősülnek, így nyilvánossá kell tenni a levéltári anyagaikat. Ezt a próbapert szintén az [origo] indította, mert a nagy történelmi egyházak vezető személyiségei is tagadták, hogy közszereplők lennének.