Aláírást gyűjtenek a rezidensképzés finanszírozásáért

Vágólapra másolva!
A szakminiszter és a tárca képviselője távollétében tartották meg szerda este a HÖOK fórumot, amelyen bejelentették: aláírásgyűjtést indítanak az orvoskarok hallgatói a rezidensképzés tervezett átalakítása miatt.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetemen tartott fórumon részt vett mások mellett a négy orvosi egyetem dékánja, a rezidensszövetség és az orvosi kamara elnöke, illetve Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke.

Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kommunikációs alelnöke korábban elmondta: azért indítottak aláírásgyűjtő akciót, mert a kormány tervei szerint megváltozna a rezidens képzés finanszírozása. A kabinet tervezetben az szerepel, hogy csak az úgynevezett hiányszakmákat támogatnák, egyébként a költségeket az intézménynek, vagy rezidensnek kellene állnia. Jelenleg 2200-an vesznek részt rezidensképzésben.

A finanszírozás átalakításának kérdése legalább egy évvel el fog tolódni - tolmácsolta Kökény Mihály fórumon elhangzott szavait Nagy Zoltán. A jelenlévők ugyanakkor világossá tették, hogy az államilag támogatott rezidensképzés megszűnését 2008. után sem tartják elképzelhetőnek.

A rezidensképzés finanszírozására az orvostanhallgatók azért sem képesek, mert egy kezdő orvos fizetése olyan alacsony, hogy abból nem tudja egy esetlegesen felvett hitel részleteit törleszteni - ismertette a HÖOK kommunikációs alelnöke. Ez nem csak szakmai probléma, hanem a társadalom problémája - vélekedett. Az érintettek azt remélik, hogy a tárca idén leveszi a napirendről a rezidensképzés finanszírozásának átalakítását, 2008-ban pedig "megelégedésre okot adó" megállapodás születik az ügyben.

Korábban a négy érintett egyetem hallgatói már levélben fordultak a szakorvosképzés tervezett átalakítása miatt nyílt levélben Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez.

Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a tárca megszünteti a rezidensek állami támogatását, korábban azt nyilatkozta, hogy a minisztériumban dolgoznak a rezidensképzés finanszírozásának átalakításán. A rendszer megváltoztatásával azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít.