Vízumkérdésekkel bombázták az amerikai nagykövetség fórumát

Vágólapra másolva!
Két óra alatt körülbelül száz kérdés érkezett az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez a vízummal kapcsolatban azon a webfórumon, amelyet kedden rendezett meg a diplomáciai képviselet. Az internetes fórumon Thomas Ramsey főkonzul magyarul és angolul válaszolt a beérkező kérdésekre.
Vágólapra másolva!

"Ez volt a második webfórumunk, amely sokkal kifinomultabb volt a kérdések tekintetében, mint a múltkori. Úgy értékeljük: ez azt mutatja, hogy a magyarok komoly lehetőségként kezelik ezt arra, hogy valódi kérdéseket tegyenek fel" - mondta el Kate Byrnes sajtóattasé. Thomas Ramsey főkonzul magyarul és angolul válaszolt a beérkező kérdésekre.

A főkonzul arra a többször felmerülő kérdésre, hogy mikor lehet vízummentesen az Egyesült Államokba utazni, azt válaszolta: "Magyarország azok között az országok között van, amelyeket a Kongresszus vizsgál, különösen azért, mert szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal biztonsági kérdésekben. Azt még nem tudni, hogy a Kongresszus mikor dönt erről a javaslatról."

A webfórum azért előnyös, mert ezen keresztül olyan emberek is mernek kérdéseket feltenni, akik nem írnának hagyományos vagy elektronikus levelet a nagykövetségnek - tette hozzá. Az is fontos szempont, hogy az itt kapott információkkal tájékozottabbak lesznek az érdeklődők és felkészültebben mennek el a nagykövetségre vízumot igényelni - mondta Kate Byrnes.

Nem a budapesti az első amerikai nagykövetség, amely webfórumon válaszol az állampolgárok kérdéseire: ez egy új trend, úgy tűnik, Magyarországon is egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű tájékoztatásra - mondta el a sajtóattasé. Az amerikai nagykövetség következő webfórumát 2007. április 3-án rendezik meg. A szakértőktől akkor az Egyesült Államokban való továbbtanulás lehetőségeiről lehet majd érdeklődni.

2007 január végén washingtoni szenátorok törvényjavaslatot nyújtottak be az amerikai vízumpolitika megváltoztatásáról, amely a vízummentességi körbe tartozó országok körének kibővítése révén Magyarországot is érinti. Az amerikai elnök a bevándorlási politika átfogó reformját, új törvény elfogadását sürgette évértékelő beszédében is.

April Foley budapesti amerikai nagykövet 2007. január végén hangsúlyozta, hogy haladást vár az idén az új amerikai vízumprogramban, ami George Bush elnök szándéka szerint a nem távoli jövőben valamennyi EU- és NATO-tagország számára a vízumkötelezettség eltörléséhez vezethet. A vízummentesség kérdése kiemelt téma volt az amerikai elnök tavaly júniusi, budapesti látogatásán is, amikor George Bush tárgyalt a magyar köztársasági elnökkel és a kormányfővel.

Gyurcsány Ferenc októberi amerikai látogatásakor George Bush elnök elmondta: új programot dolgoznak ki, hogy megkönnyítsék és méltányossá tegyék az amerikai vízum megszerzését. George Bush amerikai elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését.