Lesöpörte a koalíció a gumilövedékes tiltást

Vágólapra másolva!
Még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárti többség a Fidesz törvénymódosító javaslatáról, amely megtiltaná a gumilövedékek használatát. A Fidesz hiába hivatkozott a gumilövedékeket szintén ellenző Franco Frattini európai biztosra, az MSZP és az SZDSZ szerint a javaslat ötletszerű.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége elutasította Balog Zoltán, Répássy Róbert, Lázár János és Kontrát Károly fideszes képviselők törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét. Az ellenzéki képviselők a rendőrségi törvényt módosították volna úgy, hogy a tömegoszlatás engedélyezett eszközei közül kivették volna a gumilövedéket. A testület 8 igen, 8 nem és 1 tartózkodó szavazatával utasította el tárgysorozatba vételt.

Lázár János, a bizottság fideszes elnöke szerint a szavazás eredménye azt jelenti, hogy "a hatalmon lévők tárgyalni sem hajlandók a kérdésről". Lázár közleményében arra is emlékeztetett, hogy a gumilövedék betiltását nemrégiben az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Franco Frattini is szorgalmazta. Lázár arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, utasítsa a rendőrséget, hogy minden esetben mellőzzék a gumilövedék használatát.

Franco Frattini, az EB igazságügyért felelős biztosa február 21-én járt Magyarországon, és részt vett a parlament két - az európai ügyekkel és az emberi jogokkal foglalkozó - bizottságának együttes ülésén. Itt külön kiemelte a rendőri azonosítók kérdését és a gumilövedékeket. Utóbbiakról azt mondta, a rendőrség "kötelezhető, hogy kerülje a használatukat".

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn újságíróknak azt mondta, pártja azért nem támogatja a gumilövedékek használatának megtiltását, mert kampányízűnek tarják a javaslatot. Göndör szerint ezt a kérdést a gyülekezési törvény módosításával együtt kell kezelni, amihez ötpárti megegyezésre van szükség.

Az SZDSZ-frakció a Fidesz javaslatával kapcsolatban szintén azt közölte, nem támogatják a törvénymódosítást, mert ötletszerűnek tartják. Azt írták, hogy a kérdés megfelelően szabályozva van, és "ha a törvényeket nem tartják be, arra nem a törvény módosítása a megoldás".

Az október 23-i zavargások idején a rendőrség nagy számban használt a tömegoszlatásnál gumilövedékeket, amelyek több embernek is súlyos sérüléseket okoztak, egy fiatalember pedig elvesztette a fél szemét.

[origo]/MTI