Vágólapra másolva!
Március végétől betiltják számos veszélyes eszköznek minősített tárgy tartását egy nemrég módosított kormányrendelet értelmében. Elektromos sokkolót például ezután csak a rendvédelmi szervek használhatnak, és a civilek nem hordhatnak golyóálló mellényt és védősisakot.
Vágólapra másolva!

"Egyre gyakoribb a közbiztonságra veszélyes eszközök használata és forgalmazása" - indokolta az [origo]-nak a Kormányszóvivői Iroda a tilalomról szóló rendelkezést. A dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, bokszer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray forgalmazását és tartását korábban jogszabály nem korlátozta, így a behozatal és a jogosulatlan birtoklás sem volt szankcionálható.

Csak a rendőrök sokkolhatnak

Ezen változtatott február 28-án rendeletben a kabinet. A múlt hónap végén módosított jogszabály 30 nappal ezt követően lesz hatályos, vagyis március 15-re még nem vonatkozik. A tiltást indokoló hivatalos kormányzati állásfoglalásban nem is szerepel semmiféle utalás az őszi zavargásokra, és arra sem, hogy a veszélyes tárgyak korlátozása kapcsolatban lenne azzal, amit a kabinet titkosszolgálati forrásokra hivatkozva már többször elmondott. Vagyis hogy fegyverkező szélsőséges csoportok március 15-én az ünnepségek megzavarására, esetleg a Parlament bevételére készülnek.

A Kormányszóvivői Iroda arra az uniós szabályozásra hivatkozik például az elektromos sokkoló esetén, ami kategorikusan tiltja ennek forgalmazását. A kormányzat célja az volt, hogy - mint mondják: összhangban az uniós előírással - a 10 000 volt alatti elektromos sokkolót közterületen, nyilvános helyen, valamint közlekedési eszközön "csak és kizárólag a fegyveres és rendvédelmi, stb. szervek tagjai tarthassák maguknál, magánszemélyek ne".

A magánszemélyek számára tiltott eszközök listáján szerepel emellett a "lövedékálló és szúrásálló védőmellény", valamint a sisak is. A Kormányszóvivői Iroda azzal indokolta ezt, hogy az EU vonatkozó szabályai szerint ezek "haditechnikai eszköznek" számítanak. Közlésük szerint a magyar jogrendszer hiányosságát akarta azzal pótolni a kormány, hogy a jogszabály kimondja: ilyen eszközöket a fegyveres, rendvédelmi és más szervek tagjain kívül kizárólag azok hordhatnak nyilvános helyen és közlekedési eszközön, akik számára ezt jogszabály lehetővé teszi. Ilyenek például a személy- és vagyonvédelemmel hivatásszerűen foglalkozó személyek.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese a Magyar Rádiónak azt mondta erre: az intézkedésre az ad jogalapot a kormánynak, hogy minden rendezvénynek békésnek kell lennie, viszont aki olyan eszközt visel, amely védekezésre szolgál, azt sugallja, hogy nem békés a célja. Ez Nyugat-Európában elterjedt intézkedés, bár kérdéses, hogy erre a kormányrendelet-e a helyes forma - mondta a helyettes ombudsman.

Betiltják az álkulcsot is

A felsorolt, a közbiztonságra veszélyes eszközök forgalmazását és tartását korábban jogszabály nem korlátozta, így a szállítás, a forgalmazás és a jogosulatlan birtoklás sem volt szankcionálható. A kormány döntése ezen a helyzeten változtat azáltal, hogy kimondja: a fenti eszközök jogtalan birtoklása, szállítása és forgalmazása szabálysértésnek minősül, azaz a szabálysértési törvény szankcióit vonja maga után. Ez ebben az esetben 50 ezer forintig terjedő pénzbírság és az eszköz elkobzása lehet.

A nyilvánvalóan komoly sérüléseket okozó dobócsillag, a boxer és a sokkoló mellett a "speciális zárnyitó szerkezet"-et is közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek nevezi a módosítás. Indoklásként azt hozta fel a kormány, hogy a közbiztonság szempontjából különösen veszélyes jelenség a betörések és autófeltörések magas száma, ezért tiltja be az álkulcsok és az elektronikus zárnyitók forgalmazását és a jogosulatlan birtoklását.