Kisebbségi önkormányzati választások kezdődtek

Vágólapra másolva!
Tizenhárom magyarországi kisebbség választhat vasárnap országos és területi kisebbségi önkormányzatot. A választáson elektorok, vagyis a települések kisebbségi képviselői vehetnek részt.
Vágólapra másolva!

Reggel 6 órakor az ország több mint 1.400 településén megkezdődtek a területi és országos kisebbségi önkormányzati választások. A választáson alig több, mint 10 ezer úgynevezett elektor vehet részt, akik még az októberi helyi választásokat követően lettek települési kisebbségi képviselők. A mostani választásra a jogalkotó nem írt elő kampánycsendet.

A választáson mind a tizenhárom magyarországi kisebbség választhat országos és területi kisebbségi önkormányzatot. Az új törvény értelmében területi önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. Az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség az ország egész területén legalább négy helyi önkormányzattal rendelkezzen.

A szavazókörök este 7 óráig várják a képviselőket, ám ha minden, névjegyzékben szereplő elektor már korábban leadja a szavazatát, akkor hamarabb is bezárhatnak. A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.