Több robbanás történt az Egis gyógyszergyárban

Vágólapra másolva!
A tűzoltók eloltották az Egis Keresztúri utcai telepén robbanások következtében keletkezett tüzet. A robbanásnak nincsenek sérültjei, a lakosság nincs veszélyben. A helyszínen a tűzoltók az utómunkálatokat végzik.
Vágólapra másolva!

Nem sérült meg senki abban a robbanásban, amely az Egis gyógyszergyár Keresztúri úti telepén történt péntek este - közölte az [origo]-val az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: mivel vegyi anyagok robbantak fel, a tűzoltóság a legmagasabb, 5-ös fokozatú készültséget rendelte el.

A robbanás miatt vegyi anyagok szabadultak fel, de nem akkora töménységben, hogy az a lakosságra veszélyes lenne - mondta Dobson Tibor. A gyárban izopropil alkohol égett, de mérgező anyag nem került a levegőbe. A környéken lakókat nem kellett kitelepíteni. Menthy Mariann, az Egis szóvivője megerősítette, hogy a robbanásnak nincs sérültje.

A szerencsétlenséget este fél 7 körül egy szivattyú kigyulladása okozta, ezt követően lehetett robbanásokat hallani az épületből. A száz autóval helyszínre érkező tűzoltók este 8 órára eloltották 20 x 40 méteres alapterületű épületben keletkezett tüzet.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa elmondta, hogy sok környékbeli sereglett az utcára. A környező utcákat a rendőrség lezárta. A közelben lakók szerint a robbanás nem okozott károkat házaikon. A gyár munkatársai kimenekültek az épületből, őket 21 óra előtt kevéssel engedték vissza. A környéken néhányan szúrós szagot éreztek, de a felszabadult gázok a szakemberek szerint nem veszélyesek. Kilakoltatásra nem került sor.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Az elmúlt években több üzemben történt robbanás. Tavaly júniusban Balatonfűzfőn robbant fel egy raktár, ahol 50 tonna pirotechnikai eszközt tároltak. A szerencsétlenségben négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. 2004-ben egy törökbálinti petárdaraktár felrobbanása pedig három halálos áldozatot követelt.

MTI / [origo]