Államellenes tervekért tett feljelentést a Fidesz

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek ellen államellenes és terrorcselekmények előkészülete miatt tett feljelentést a Fidesz. A párt a kormány erről szóló nyilatkozatai alapján tett feljelentést - ezzel a "hisztériakeltésnek" akarnak véget vetni, a Fidesz szerint ugyanis a kormány érvelése - többek között a Parlament fenyegetettségével - hiteltelen.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a kancelláriaminiszter nyilatkozatai alapján a legfőbb ügyésznél tett feljelentést - jelentette be Répássy Róbert frakcióigazgató. A politikus szerint a feljelentéssel pontot akarnak tenni a hisztériakeltés végére, hiszen ha valósak a terrorfenyegetésről szóló kormányzati információk, akkor a nyomozó hatóságnak meg kell indítania a büntetőeljárást.

"Ha azonban nem bizonyosodnak be Szilvásy György kancelláriaminiszter állításai, akkor egyértelművé válik, hogy a kormányt semmi más nem vezette a terrorfenyegetés nyilvánosságra hozatalával, mint hogy elvegye a szabad március 15-ét az emberektől és elterelje a figyelmet a megszorító intézkedésekről" - hangsúlyozta Répássy Róbert.

Szilvásy február közepén beszélt arról, hogy a titkosszolgálatoknak konkrét információi vannak "szélsőséges csoportok szövetkezéséről, fegyverkezéséről és erőszakos cselekmények előkészítéséről". A nemzetbiztonsági hivatal információira hivatkozva a kancelláriaminiszter arról is beszámolt: a szélsőségesek különböző ütő- és vágóeszközöket, baseballütőket, boxereket, tőröket, "viperákat", valamint gyújtópalackok összeállítására alkalmas eszközöket szereznek be, és lőgyakorlatokat is tartanak. Arról is szó volt, hogy a Kossuth téri kordon fenntartása azért szükséges, mert egyes csoportok a Parlament megtámadására készülhetnek.

Az ellenzéki politikusok szerint viszont a kormány ismét előhúzta a "nemzetbiztonsági kártyát", ezért ők hiteltelennek tartják a kancelláriaminiszter bejelentését, hogy azért van szükség kordonra, mert meg fogják támadni a Parlamentet.

"Répássy Róbertnek nem a kormánnyal és nem Szilvásy Györggyel van vitája, hanem az ombudsmanokkal, akik a Nemzetbiztonsági Hivatalban betekintettek azokba a szigorúan titkos iratokba, amelyek megalapozták a kancelláriaminiszter nyilatkozatait" - így reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz bejelentésére. Nyakó szerint "politikai sárdobálásról" van szó a Fidesz részéről.

A Fidesz feljelentéséről a nyomozóhatóságnak három napon belül kell döntenie: ettől függ, megindul-e a nyomozás, vagy elutasítják a feljelentést.

[origo]/MTI