Elítélték a kamaszfiút leszúró Mortimert

Vágólapra másolva!
Emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság csütörtökön a Mortimer néven elhíresült fiatalembert, akit ezért három év tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A bűnesetkor még fiatalkorú Gy. Mihály két éve a kardjával átszúrt egy nála is fiatalabb fiút. Az [origo] tudósítójának azt mondta: enyhébb büntetésre számított, míg a megszúrt áldozat kevesellte a kirótt éveket.
Vágólapra másolva!

Három év tíz hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön emberölés kísérlete miatt a Mortimer néven ismertté vált fiút első fokon a Fővárosi Bíróság. A bíróság ezenkívül három évre eltiltotta a közügyektől Gy. Mihályt, és a közel félmilliós perköltséget is meg kell fizetnie. Az eddig előzetesben letöltött pár hónapot a büntetésbe be fogják számítani.Gy. László másodrendő vádlottat, Mortimer testvérét emberölés bűnpártolása miatt egy év börtönre ítélték, de két évre felfüggesztették a büntetés végrehajtását.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, az ügyvéd viszont bejelentette, hogy fellebbeznek a bíróság döntése ellen. Mortimer az ítélethirdetés után az [origo]-nak azt mondta: túl súlyosnak tartja a rá kirótt büntetést, és reméli, hogy ezt másodfokon másfél-két évre csökkentik majd. Arról is beszélt, hogy mindenképpen, akár a börtönben is folytatni szeretné tanulmányait.

Mortimer a barátainak azt üzente: kéri, továbbra is támogassák, bárhogy dönt is a bíróság másodfokon. Hozzátette: eddig is a mellette kitartó barátainak köszönheti, hogy "nem zuhant" össze."Én nem olyan ember vagyok, mint amilyennek itt beállítottak engem" - közölte az [origo]-val az ítélethirdetést követően. Megszúrt áldozata viszont azt mondta: "kicsit súlyosabbra, nagyjából hat évre számítottam, de nem tudok mit tenni ellene, tudomásul veszem".

A nagy visszhangot kiváltó bűneset 2005. május 8-án, a fővárosi 21-es buszon történt. A Moszkva téren lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal megszúrt egy 15 éves roma fiút. Az [origo] tudósítójának az ítélethirdetés előtt a megszúrt fiú kijelentette: ítélettel nem lehet jóvátenni, ami vele történt. Édesanyja pedig arról beszélt a bírósági folyosón várakozva, hogy fia azóta is rendszeres orvosi kezelésre jár, és pszichiátriai segítségre is szüksége van.

A rendőrség néhány nappal az eset után elfogta a bűncselekménnyel gyanúsított - akkor még fiatalkorú, törökbálinti, magát félig szintén romának valló - szakközépiskolást. A Mortimer becenevű fiú egy be nem jegyzett, Mathias Rex nevű hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen kardvívást gyakorolni indult a Normafához.

A per során Mortimer arról beszélt vallomásaiban, hogy a 15 éves fiúnál kést látott, ezért vette elő a kardját. Állította, hogy baleset történt, mert a busz megindult, és ekkor véletlenül szúródott a kard a fiatal fiúba. A megszúrt fiú - aki ellen korábban folyt már eljárás, mert kiskorú társát kerékpárja és pénze átadására kényszerítette - azonban határozottan tagadta, hogy lett volna nála kés. Mortimer a karddal egyébként olyan súlyos sérülést okozott neki, hogy a lépét el kellett távolítani.

A 38 oldalas ítélet indoklásakor Vaskúti András bíró hosszan sorolta Gy. Mihály azon "tévedéseit", amelyeket cáfoltak a szakértői és tanúvallomások. Többek között azt, hogy a busz nem rándult meg a szúrás pillanatában, és, hogy Mortimer nem védekező szándékkal, nem félelmében szúrta meg P. Józsefet. A támadó szándék a bíró szerint az elítélt életviteléből, fegyverek iránti rajongásából, kardmániájából is következett. Vaskúti András ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár jogerős ítélet mondja ki, hogy a megszúrt fiú szokott magánál kést hordani, ezúttal semmi nem bizonyítja, hogy volt nála kés, miközben Mortimer szerint a szúrás előtt azt mondta neki: "elvágom a torkod".

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, ezt azzal indokolta, hogy Mortimer a karddal biztosan ölni akart. Az ügyvéd szerint viszont a fiú jogos önvédelemből cselekedett. A sértett ugyanakkor az egyik tárgyalás szünetében a következőt mondta az [origo]-nak: "Természetesen van bennem harag, de bosszú vagy valami hasonló egyáltalán nincs."