Ráül a titkosszolgálat a korábbi államtitkokra is

Vágólapra másolva!
Bár már nem államtitkok, továbbra is titkosak maradhatnak azok a dokumentumok, amelyek kiadását a Nemzetbiztonsági Hivatal megtagadta - döntött első fokon a bíróság.
Vágólapra másolva!

Elutasította a bíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kérelmét, amelyben olyan dokumentumokat igényeltek, amelyek államtitokká való minősítése már lejárt, de a Nemzetbiztonsági Hivatal ennek ellenére sem adta ki azokat.

A bíróság helybenhagyta a hivatal döntését, miszerint a dokumentumokat akkor sem lehet kiadni "nemzetbiztonsági érdekből, illetve mások jogainak védelme érdekében", ha azok már nem minősülnek államtitoknak.

A TASZ képviseletében Schiffer András ügyvéd kijelentette, hogy a másodfokú bírósághoz fellebbeznek, és ha ott sem járnak sikerrel, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak. "Ez a döntés ugyanis parttalan jogkört biztosíthat a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a közérdekű adatok nyilvánosságának korlátozásában" - mondta az [origo]-nak.

Schiffer elmondta, hogy nem konkrét doumentumokat kértek, csak egy körkérdést intéztek különböző szervezetekhez, hogy milyen adatok titkossága szűnt meg. "A Hivatal viszont még azt sem volt hajlandó közölni, hogy hány dokumentum vált nyilvánossá azután, hogy lejárt az államtitokká való minősítésük".