Gyurcsány szerint nem lesz erőszak 15-én

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával politikai feszültséggel lehet számolni, de az erőszak kirobbanásától nem kell tartani.
Vágólapra másolva!

"Politikai feszültség és aggodalom lesz, de nem hiszem, hogy erőszak is lenne" - mondta Gyurcsány Ferenc a Budapesten akkreditált külföldi újságíróknak. A miniszterelnök hozzátette, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz ugyanakkor kockáztat azzal, hogy a tavaly októberi budapesti zavargások színhelyére hirdetett nagygyűlést. "A nagygyűlés színhelye üzenet a szélsőségesen radikális erőknek" - mondta.

Gyurcsány ugyanakkor beszélt arról is, hogy a szélsőséges radikalizmusnak csökken a támogatottsága Magyarországon. "Ennek a folyamatnak az lesz a vége, hogy mindenki visszatér a Parlamentbe, hogy ott végezze a munkáját, a radikális retorika pedig egy valóban kicsiny kisebbségre marad" - fogalmazott.

A miniszterelnök korábban azt kérte a vezető politikusoktól, hogy vonuljanak háttérbe március 15-én. Ő maga jelezte, hogy várhatóan nem fog beszédet mondani az ünnepségen. A Fidesz ezt visszautasította, de a kormányoldalon sem fogadta teljes egyetértés a javaslatot. Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő hétfőn a parlamentben azt kérte Gyurcsánytól, hogy mondjon beszédet 15-én.

MTI/[origo]