Fodor utcai ünneplésre hívta Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Sorra nyilatkoznak a politikusok március 15-éről: az SZDSZ-es Fodor Gábor a kormányfőt is szívesen látná az utcán, Gyurcsány Ferenc azonban nem visz tömegeket az utcára és nem mond harcias beszédeket, szerinte ugyanis nem ehhez kell a bátorság. A Fidesz elnökségi ülésen vitatja meg a közös ünneplés lehetőségét, miközben Dávid Ibolya elvenné a politkusoktól az ünnepet. 
Vágólapra másolva!

"Az utcán is akarunk ünnepelni, erről nem mondunk le, azért arra kérem a miniszterelnök urat, hogy vizsgálja felül álláspontját, jöjjön el ő is ezekre az ünnepekre, legyünk ott az utcán együtt" - kérte napirend előtti felszólalásában a kormánypárti Fodor Gábor a miniszterelnököt. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese megkérte a rendészeti minisztert is: nyugtassa meg az embereket, hogy március 15-én a rendőrség, ha kell megfékezi a rendbontókat, de betartja a jogállami normákat is.

A SZDSZ elnöki posztjára pályázó Fodor arról is beszélt: tudomásul kell venni, hogy minden pártnak joga van külön ünnepelni, ugyanakkor a Fidesztől azt kérte, találják meg azokat a közös ünnepléseket március 15-én, ahol a Fidesz képviselői is jelen vannak.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek erre reagálva azt mondta: az állami lobogó felvonása szerinte ilyen ünnepség lesz, de önkormányzati szinten is lesznek olyan megemlékezések, ahol a Fidesz is jelen van. Mint mondta, elnökségi ülésen biztosan foglalkoznak majd a központi ünnepségeken való részvételről, azonban még azt sem lehet tudni, hogy pontosan milyen központi ünnepségek lesznek.

A kormányfő - aki korábban kijelentette: nem mond beszédet az ünnepen - még Fodor felszólalása előtt tartott sajtótájékoztatóján válaszolt a március 15-ével kapcsolatos kérdésekre. Gyurcsány közölte: "Nem ahhoz kell bátorság, hogy valaki ebben a hangulatban az utcára hívjon pár tízezer embert vagy akár százezret, nem ahhoz kell bátorság, hogy mondjon egy harcias beszédet. Ugye nem gondolják, hogy bármikor ne menne ez nekem. Ahhoz kell ilyenkor bölcsesség, hogy inkább nyugtassuk a kedélyeket" - fogalmazott a politikus.

Az MSZP ideiglenes új otthonát bemutató sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc hozátette: ő az ország nyugalmát tartja szem előtt. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz megkapta az engedélyt a március 15-i, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartandó nagygyűlésre, Gyurcsány Ferenc közölte: "lelkük rajta".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ugyancsak a közelgő ünnep kapcsán arra kérte a magyar embereket, hogy "vegyék vissza" a politikától március 15-ét, legyen ez egy normális, békés nap, az egész nemzet közös ünnepe. Az MDF elnöke szerint az utóbbi években egyes politikusok fokról fokra sajátították ki az ünnepeket, holott a politikai elit kötelessége az lenne, hogy megőrizze a nemzeti ünnepek méltóságát.

Ezért kezdeményezte az MDF a pártelnököknél, hogy legyen közös koszorúzás március 15-én, azonban a pártok nem voltak képesek önző politikai érdekeiken túllépni - jelentette ki a pártelnök, aki aggasztónak tartja, hogy az ünnep kapcsán nem szabadságról és a függetlenségről beszélnek az emberek, hanem a félelemről, utcai zavargásokról és a főváros felforgatásáról szóló kiszivárogtatott híresztelésekről.

MTI/[origo]