Meglepett bankdolgozókhoz költözött Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Egy budai üzleti központba költözik két héten belül az MSZP teljes vezérkara, tagozatai és elemzői a rosszemlékű Köztársaság térről. Az új otthon csak ideiglenes: 2009-re kell elkészülnie a párt végleges székházának. Péntekre megnevezik az MSZP új pártigazgatóját is - ígérte az új központot bemutató tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!

A magyar jakobinus hagyomány vállalásával magyarázta a szocialisták frissen megválasztott elnöke, Gyurcsány Ferenc, hogy miért épp a budai Vérmező utcába költözik az MSZP vezetése. Két héten belül a párt politikai irányítói, elnöksége, összes tagozata, valamint elemzői mind-mind hátrahagyják azt a Köztársaság téri épületet, amelyből már évek óta költözni akar a párt. "A költözéssel szimbolikusan is szakítunk a hagyományok egy részével, és újraépítjük a hagyományok egy másik részét" - közölte a pártelnök.

Két kereskedelmi bank szomszédságába költözik az új pártvezetés. "Ez egy irodaház, mi csak vendégek vagyunk itt" - mosolygott az MBC Business Center bejáratánál a feltűnően sok biztonsági őr egyike a sajtótájékoztató helyszínét kereső újságírókra. A földszinti pénzintézeti fiók munkatársain is jól látszott a meglepettség, amint a testőrök között újságírók és operatőrök özönlöttek az épületbe, amelynek ablakai a Moszkva térre néznek.

Feltűnőek a biztonsági intézedések is, az őrző-védők még azt sem hagyták, hogy az újságírók a liftet felügyelet nélkül használják: a bejárattól a sajtótájékoztató színhelyéig - majd visszafelé ugyanúgy - mindenkit kis csoportokban vezettek. Az új központ felső két (4. és 5.) emeletén 1200 négyzetméternyi terlütetet bérel a párt négyzetméterenként és havonta 10 euróért. Az emeleteket megnézni nem szabad, a szobák zártak, minden frissen felújítva, láthatóan még alig-alig költözött be valaki az épületbe.

Gyurcsány azt ígérte, hogy két héten belül a párt teljes irányítása az I. kerületbe költözik. Itt egyszerre maximum 100-120 fős tanácskozásokat tudnak tartani, az országos választmány ülése tehát nem fog elférni. Ez a testület továbbra is a Köztársaság téren ülésezik majd, ahol csupán az MSZP telefonos ügyfélközpontja, könyvelése, valamint az épület fenntartásához szükséges személyzet marad majd.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Vérmező utcai irodaház csak ideiglenes: 2008 legvégéig kapott időt Puch László pártpénztárnok arra, hogy megépítse vagy megtalálja azt a helyszínt, ami végleges otthona lehet az MSZP-nek. "Erre a legesélyesebb az István út" - utal Gyurcsány arra az erzsébetvárosi telekre, amit az [origo] olvasói már megismerhettek írásunkból.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta az új pártelnök, hogy a hétvégén hosszabb ülést tart az MSZP új országos elnöksége, megvitatják, milyen politizálást folytasson a testület. Hozzátette: a pártigazgató személyéről konzultációt fog folytatni a párt vezető testületeivel, és pénteken javaslatot tesz arra, ki legyen az.

A megválasztását firtató másik kérdésre közölte: az a kivételes helyzet, amikor nem a pártelnök a miniszterelnök, mivel a kormányzás nem más, mint a párt politikai programjának végrehajtása. A miniszterelnök szerint ennek előnye, hogy közvetlenebbül lehet érezni a pártfelhatalmazást, de az is kétségtelen, hogy ez nagyon sok munkával "és kevesebb alvással" jár. Arra a kérdésre, mikorra mozdulhat el az MSZP az alacsony támogatottsági szintről, a politikus azt mondta: 2010-ben nyerni kíván az MSZP, a választás előtt egy hónapig nem szükséges vezetni a népszerűségi listákat.

Lencsés Csaba