Betiltaná a gumilövedéket a Fidesz

Vágólapra másolva!
Megtiltaná a rendőröknek a gumilövedékek használatát a Fidesz. Az ellenzéki párt ezt még március 15-i előtt el akarja érni. Egy MSZP-s politikus szerint viszont az ellenzéki párt "leszállhatna a rendőrségről".
Vágólapra másolva!

Törvénymódosító javaslatot nyújt be a Fidesz a gumilövedékek használatának megtiltásáért - jelentette be Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke hétfőn, Budapesten. Képviselőtársával, Kontrát Károllyal (Fidesz) közösen adják be az indítványt, amely rendőrségi törvényben megtiltja a gumilövedékek használatát - közölte sajtótájékoztatóján a politikus.

Balog Zoltán szerint házszabálytól való eltéréssel, még akár március 15-e előtt elfogadhatja az Országgyűlés a javaslatot. A dátumnak azért lehet jelentősége, mert többen számítanak arra, hogy esetleg megismétlődnek a tavaly október 23-i események a '48-as forradalom évfordulóján.

Vadai Ágnes szocialista képviselő úgy reagált a fideszes szándékra, hogy minden ilyen esetben átfogó módosításra van szükség, legyen az a rendőrségi vagy a gyülekezési törvény. "Több hónap után beérett az a kérés, hogy asztalhoz üljünk - mondta Vadai -, s megvitassuk ezeket a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején született jogszabályokat, bevonjunk szakértőket és készítsünk koherens, a mai viszonyoknak megfelelő törvényt" - közölte. A politikus hozzátette: az MSZP abszolút nyitott erre.

A szocialista képviselő ugyanakkor közölte: "a rendőrség iránt érzett nem túl nagy lelkesedése a Fidesznek" problematikus. "Örülnék, ha most már leszállnának a rendőrségről, és inkább beszállnának abba a törvényalkotó munkába, amit javasoltunk" - mondta Vadai. Azzal kapcsolatban, hogy Balog szerint a házszabálytól való eltéréssel még március 15. előtt megszülethetne a gumilövedékek használatával kapcsolatos módosítás, kifejtette: "ellenzéki képviselőtársaim beteges vonzódása a nemzeti ünnepi dátumok iránt a törvényjavaslat szempontjából most már kétségbeejtő".

A gumilövedékek használatára vonatkozó szabályok szigorítását szorgalmazta jelentésében a zavargások hátterét vizsgáló Gönczöl-bizottság is. A múlt héten Magyarországon járt az Európai Unió igazságügyi biztosa, aki szintén szóba hozta a gumilövedékek kérdését. Azt mondta, a rendőrség "kötelezhető, hogy kerülje a használatukat". A gumilövedékek több embernek okoztak sérüléseket tavaly október 23-án, és a híradások szerint akadt, aki elveszítette látását miatta.

[origo]/MTI