Mehet a Fidesz az Erzsébet hídhoz 15-én

Vágólapra másolva!
Most már biztosan megtarthatják a Fidesz március 15-ei rendezvényét az Erzsébet-hídnál, mivel a rendőrség szombaton tudomásul vette a párt erről szóló bejelentését. A Fidesz annak ellenére kapott zöld utat a hatóságoktól, hogy a Gönczöl-bizottság korábban hibának nevezte a párt október 23-ai, Astoriánál tartott rendezvényének helyszínválasztását. A mostani ünnepség helyét a korábbitól csak néhány sarok választja majd el.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton tudomásul vette a Fidesz bejelentését, miszerint a párt március 15-én az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartja ünnepségét - közölte szombaton Jármy Tibor, a BRFK szóvivője. Ezzel az ellenzéki párt zöld utat kapott, hogy szimpatizánsaival Budapest egyik legforgalmasabb útszakaszán ünnepelje az 1848-as forradalom 159. évfordulóját.

A szeptember-októberi tüntetéssorozatot vizsgáló Gönczöl-bizottság korábbi jelentésében azt állapította meg, hogy 2006. október 23-án hiba volt az Astoria környékét, a főváros egyik legforgalmasabb kereszteződését választani a Fidesz tömegrendezvényének helyszínéül, illetve hogy a rendőrség is hibázott, amikor ezt a helyválasztást tudomásul vette. A legnagyobb ellenzéki párt által most választott helyszín alig néhány sarokra van az őszi rendezvény helyszínétől.

A Fidesz operatív igazgatója, Nyitrai Zsolt még csütörtökön közölte: az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartja a Fidesz március 15-i ünnepségét. A párt közleménye szerint a Fidesz csütörtökön a vonatkozó jogszabályok szerint jelentette be a rendőrségen, hogy a nemzeti ünnepen 16 órakor ünnepséget tart az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, illetve az oda vezető útvonalon: a Szabad sajtó út - Kossuth Lajos utca - Rákóczi út szakaszon.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a bejelentés után azzal indokolta a helyszínválasztást, hogy itt férnek el, és több lehetséges helyszínt más szervezetek már lefoglaltak. A pártelnök szamárságnak nevezve azt a felvetést, hogy a 2002-es hídfoglalás vagy az őszi atrocitások miatt esett volna erre a részre a választásuk. A kormányszóvivő pénteken, a Fidesz-ünnepségre vonatkozó bejelentésre reagálva ugyanakkor hangsúlyozta: a párt vezetőinek felelőssége, hogy milyen helyszínt választanak a március 15-i nagygyűlésüknek.

A szocialisták szerint a Fidesz a helyszínválasztással "megadta a jelet a politikai ultráknak". Nyakó István kijelentette: a Fidesz helyszínválasztásának üzenete egyértelmű: "fontosabb a rendbontóknak tetszeni, mint a rendre vigyázni". A bejelentés napján Kóka János, az SZDSZ egyik elnökjelöltje - egy kereskedelmi rádiónak adott interjúban - azt javasolta, a Gönczöl-bizottság véleményezze a Fidesz március 15-ei ünnepségének helyszínét.

MTI / [origo]